Nienke Boonstra: Mensen met psychose herstellen meer bij behandeling trauma!

31-01-2017 1410 keer bekeken 0 reacties

“Sinds de EMDR slaap ik weer beter.”, “De nachtmerrie is niet meer terug gekomen.” en “Ik heb al veel medicatie afgebouwd.”

Enkele van de uitspraken waaraan we dagelijks merken wat de positieve effecten van Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) behandeling zijn die bijdragen aan herstel. Deze effecten zijn niet te zien op een test die sociaal functioneren meet, ‘omdat men niet binnen enkele weken een baan heeft’. Maar het perspectief is bij velen wèl veranderd.

Jarenlang hebben mensen met PTSS klachten geleefd. Cliënten die werden uitgesloten van PTSS behandeling. Als de PTSS klachten al werden opgemerkt… Hier was namelijk weinig oog voor. Of, zo werd er gedacht, het zou niet goed zijn om dingen op te rakelen. De klachten konden maar beter gedempt worden met medicatie.

Onze collega’s Berber van der Vleugel, David van den Berg en Paul de Bont wilden wel eens gaan onderzoeken of cliënten met een psychotische kwetsbaarheid traumabehandeling echt niet aan kunnen. En wat bleek? Geen schadelijke effecten. Wel vermindering van de PTSS klachten, zoals herbelevingen en nachtmerries. Daarnaast blijkt de behandeling zo’n positieve impact op welbevinden te hebben, dat men vaak ook om behandeling voor andere nare ervaringen vraagt. Want onze cliënten blijken veel meer traumatische ervaringen dan gemiddeld te hebben gehad. En deze blijven zich vaak opdringen bij de minste of geringste trigger.

Tijdens het symposium dat 20 januari werd georganiseerd rondom de promotie van David van den Berg, werd bij de einddiscussie genoemd dat bij meerdere F-ACT teams de uren voor psychologen worden wegbezuinigd. Gevolg daarvan is onder andere meer ‘brandjes blussen’, omdat de effectieve behandeling bij PTSS klachten, welke zo herstel bevorderend is, niet langer laagdrempelig voorhanden is. Een andere factor is dat nog te weinig collega's geschoold zijn in traumabehandeling. Cliënten kunnen zo niet (snel) profiteren van behandeling en moeten langer doorleven met de klachten. Verwijzingen naar collega’s buiten de psychosezorg leveren nog steeds veel angst bij hulpverleners op ‘of een cliënt het wel aankan’. Terwijl we nu weten dat de prognose veel minder gunstig is als er sprake is van psychose en PTSS.

Veerle, waar ik in een eerder blog over schreef, heeft nu bijvoorbeeld bijna alle medicatie kunnen afbouwen en voelt zich weer helemaal mens! Ook bijwerkingen verdwenen hierbij één voor één. Het kan haar niet snel genoeg gaan. Maar we hebben besproken dat het beter lijkt om heel geleidelijk af te bouwen, omdat de hersenen na zoveel jaren gewend zijn geraakt aan de doseringen. Daar is ze het wel mee eens.

Haar leven had er wel heel anders uit kunnen zien als ze eerder van traumabehandeling had kunnen profiteren. De uitkomsten van het T.TIP onderzoek maken dat wel duidelijk.

Een cliënt die de behandeling zelf aan wil gaan, kan dat ook, is mijn ervaring. Maar er is dus nog veel werk aan de winkel. En hoe eerder hoe beter!

Ga voor meer informatie naar www.traumaenpsychose.nl en bekijk de mini-documentaire van filmmaker Bas Labruyère.

0  reacties

0  reacties

Cookie-instellingen