Psychose Awareness Day

 

In 2019 werd de Psychose Awareness Day voor het eerst in Nederland georganiseerd. Vanuit alle delen van het land plaatsten mensen Quoto’s: selfies met een kaart met een quote over psychose. Ook dit jaar zijn er op en voor 24 mei weer allerlei activiteiten voor Psychose Awareness Day.

Doe je mee?

Elk jaar vragen mensen over de hele wereld op 24 mei weer aandacht voor psychose. Wij doen dat ook. Psychose is immers voor velen een onbekende en onbegrepen aandoening en dat leidt helaas nog steeds tot veel vooroordelen en stigmatisering.

Wat kun je dit jaar verwachten?

Vanwege de Coronacrisis houden we de campagne dit jaar bescheiden, hoewel we in de week voor Psychose Awareness Day, van 18 tot 24 mei, flink zullen uitpakken met elke avond om 20.00 uur een live-uitzending over psychose. Daarnaast kun je via verschillende kanalen over psychose en de Psychose Awareness Day lezen. Let dus op de nieuwsberichten op de internetsites van de aangesloten organisaties en Facebook.

Je kunt ook zelf dingen doen:

  • gratis quotekaarten downloaden op onze website,
     
  • de Facebookpagina www.facebook.com/psychoseawarenessday volgen en daar je Quoto plaatsen,

  • met #psychoseawarenessday berichten op Instagram, LinkedIn en Twitter liken en delen,

  • een Quoto aan je digitale handtekening toevoegen,

  • mooie blogs in WhatsApp doorsturen,

  • of gewoon ‘ouderwets’ delen via de mail, enz.

Ook kun je een Psychose Awareness-filter over je profielfoto plaatsen. Dus hou het in de gaten!

Psychose Awareness Talk

Elke dag wordt er om acht uur 's avonds op het YouTubekanaal van PsychoseNet een livegesprek gevoerd met (ervaringsdeskundige) experts op het gebied van psychose. Alle Psychose Awareness Talks zijn verzameld op deze pagina. De onderwerpen van de Psychose Awareness Talks zijn hier te vinden. 

De zevende, afsluitende Psychose Awareness Talk vond plaats met Bram Berkvens, manager bedrijfsvoering bij GGz Breburg, en Jim van Os, hoogleraar psychiatrie en voorzitter van de Divisie Hersenen van het UMC Utrecht Hersencentrum. Het gesprek ging over de uitdagingen binnen de psychiatrie en de hoopvolle ontwikkelingen in de afgelopen jaren. Klik op de afbeelding om naar de video te gaan.

naar video Psychose Awareness Talk dag 7

 

Ervaringen delen

Dit jaar willen we ook verhalen met elkaar delen. Juist in deze tijd van Corona is het goed onze ervaringen te delen. We zijn ons de laatste maanden veel meer bewust van het belang van verbinding maken. We versterken elkaar in deze periode met woorden, filmpjes, muziek, foto’s, enz. Zo geven we elkaar hoop, een blij moment en goede boodschappen.

Lotje heeft een mooi blog geschreven over haar strategieën om met psychosegevoeligheid om te gaan. Dat kun je hier lezen.

Ook interessant zijn de ervaringen van Mathijs. Hij is geïnterviewd over psychose, het herstel en stigma. Daarnaast zijn hij én zijn werkgever ook aan het woord over zijn droombaan.

Huub Hendriks, voorlichter bij Plusminus, kijkt terug op zijn ervaringen met psychose: "...in je geest voltrekt zich een drama dat er voor je vecht om er voor te zorgen dat je kunt overleven." Lees zijn bijdrage hier.

Eelco Poelarends maakte tijdens zijn ontgroening een psychose mee. Hij beschrijft het in een vlog. Zijn ervaring past hij inmiddels toe in de begeleiding van anderen met Come Alive

Lieme nam speciaal voor Psychose Awareness Day een video op waarin hij vertelt over stigma. Vooral over het verschil wat hij ervoer in reacties op psychoses enerzijds en een hartoperatie anderzijds. "Onzekerheid ten aanzien van psychose maakt mensen onzeker in hun reactie." Bekijk hier de hele video.

De Specialismegroep Psychose Parnassia heeft een bericht geschreven over psychose met mooie Quoto's erbij. Ze vragen zich af waarom we nog steeds een beetje moeiijk doen met z'n allen over psychose. Lees het bericht en de Quoto's hier.

Yvonne de Jong heeft een heel herkenbaar blog geplaatst over hoe vreemd en beangstigend deze Coronacrisis is. Sommige wanen zijn echter dan je denkt, besluit ze. Lees hier haar blog met bijpassende Quoto!

Ook jij kunt je ervaringen delen rond Psychose Awareness Day. Heb je een mooi blog over psychose en/of Psychose Awareness Day, een bijzondere foto of een leuk filmpje? Stuur dit dan aan Dorothé van Slooten, waarna het ter inspiratie geplaatst kan worden op de Facebookpagina en de website. En vergeet niet foto's van je acties te maken en deze te posten op Facebook en Instagram onder vermelding van #psychoseawarenessday.

Zo ontkrachten we steeds meer vooroordelen rond psychose en maken we van 24 mei een mooie dag!

Psychose Awareness Day Nederland is een initiatief van het Netwerk Vroege Psychose in samenwerking met het Rob Giel Onderzoek centrum, PsychoseNet, MIND Ypsilon, Anoiksis, Samen Sterk Zonder Stigma, Stichting Socialrun, Kenniscentrum Phrenos en Hamlett.

Klik hieronder op het logo voor meer informatie over de aangesloten organisaties.

            logo Stichting Socialrun

 

Cookie-instellingen