Nienke Boonstra: Hoeveel antipsychotica is wijsheid?

11-10-2016 1482 keer bekeken 0 reacties

Mike is op bezoek. Meerdere diagnoses hebben de afgelopen jaren de revue gepasseerd. Bij onze kennismaking kwamen er aanwijzingen voor autisme naar voren. Mike herkende dit, we hebben het uitgezocht en de diagnose gesteld. Het gaf hem een gevoel van erkenning.

Vervolgens hebben we samen deelgenomen aan een onderzoek met maximaal 7 sessies EMDR bij cliënten met autisme. Mike wilde een half jaar na de laatste sessie de uitkomsten van de behandeling nog eens samen bekijken. In een grafiek zagen we bij de vier metingen met betrekking tot herbelevingen en vermijding een sterke daling. Ook de nachtmerries waren niet meer terug gekomen. Een klacht waar hij echter nog steeds veel last van heeft, is gebrek aan energie: '''s Morgens bij het opstaan voel ik me zo moe!"

Hij gebruikt sinds zijn eerste (en enige) psychose het antipsychoticum Seroquel. Hij kreeg deze psychose nadat hij op zijn 22e jaar een half jaar had gewerkt als vertaler. De opleiding was al zwaar geweest, maar die eerste baan gaf hem helemaal veel stress. De psychose bestond naast overspannenheid slechts uit een paar visuele hallucinaties in de vorm van symbolen zien. Sinds die tijd gebruikt hij een behoorlijke dosis Seroquel, nu al meer dan 20 jaar. Hij wil hier ook liefst niets aan veranderen, omdat veranderingen veel angst veroorzaken.

Ik vraag me nu toch sterk af of die moeheid niet vooral te maken heeft met de hoge dosis Seroquel. Uit onderzoek van Wunderink komt naar voren dat er op langere termijn meer herstel is door zo laag mogelijke doseringen antipsychotica na eerste episode psychose. En sinds de blogs van Jim van Os en Tom van Wel op het forum www.psychosenet.nl heb ik ook steeds meer moeite gekregen met het automatisme waarmee mensen lange tijd een behoorlijke dosis antipsychoticum krijgen voorgeschreven en waarbij hen wordt aangeraden om dit jarenlang voort te zetten. Of je nu wel of geen klachten hebt. En zonder veel  aandacht voor de bijwerkingen, die vaak als erger worden beleefd dan de oorspronkelijke kwaal. Hoeveel Seroquel is wijsheid voor Mike?

Moeten de richtlijnen voor het gebruik van antipsychotica na een eerste psychose niet hoognodig worden aangevuld met een addendum, waarin wordt verwezen naar de uitkomsten van het onderzoek van Wunderink?

0  reacties

0  reacties

Cookie-instellingen