Nienke Boonstra: EMDR bij nachtmerries is het ei van Columbus!

19-07-2016 2487 keer bekeken 0 reacties

Een paar weken geleden spraken we elkaar voor het eerst. Haar wens was om weer in haar eigen bed te kunnen slapen, na enkele jaren slapen op de bank. Maar omdat de nachtmerries nog enger waren als ze in haar bed sliep, was het daar nog niet van gekomen.  Ze sliep nooit voor vier uur in de nacht. Na dat tijdstip kon ze als klein meisje pas veilig gaan slapen.

Ze had eerder een positieve ervaring opgedaan met een EMDR sessie rondom een eenmalige traumatische gebeurtenis op latere leeftijd. Zelf heb ik ook al veel bijzondere situaties mee mogen maken, waarbij EMDR bij eenmalige, losstaande, nare gebeurtenissen heel bevrijdend had gewerkt, de nachtmerrie of beelden had doen verdwijnen en ruimte had gemaakt voor positieve wendingen in het leven.

Eerlijk gezegd vond ik het nu zelf wat eng. Want wat zou er allemaal naar boven kunnen komen als we met die nachtmerrie, die ervaringen op hele jonge leeftijd, aan de slag zouden gaan. Maar ze wilde het zelf en voelde dat ze het aankon.

Na onze eerste sessie vorige week spraken we elkaar vandaag weer. 'Die EMDR is het ei van Columbus!' aldus Veerle. De avond na de eerste sessie was ze zonder slaapmedicatie in slaap was gevallen, al voor half elf. Ook de andere avonden was ze vroeg in slaap gevallen. En de hele week had ze geen last meer gehad van de beelden en de nachtmerrie die we hadden behandeld en die haar daarvoor meerdere nachten per week lastig viel.  Het meeste effect kwam volgens Veerle door het feit dat ze het beeld letterlijk meer van afstand ging zien op de muur. Ze raakte er voor het eerst niet meer door overspoeld.  Ze nam er als het ware letterlijk afstand van.

Vandaag hebben we de andere nachtmerrie voor een deel kunnen 'opruimen'. De nachtmerrie die haar wel vijf dagen per week in de ochtend lastig viel. Ook dit beeld werd letterlijk kleiner, 'als van een groot tv scherm naar een klein schermpje van de telefoon'.

Het is heel bijzonder om te zien wat je met een enkele EMDR sessie kan bereiken, bij nachtmerries, opdringende beelden, of losstaande traumatische ervaringen. Dan hoop je dat mensen niet meer onnodig jarenlang blijven rondlopen met deze klachten en bijkomende slaapproblemen, wat weer kan leiden tot andere klachten, zoals psychotische ervaringen. In het geval van Veerle vermoedde zij zelf trouwens dat er in plaats van de op jongere leeftijd vastgestelde psychose, eerder sprake was geweest van herbelevingen. En dat zou mij niets verbazen!

0  reacties

0  reacties

Cookie-instellingen