Gloria Mukemba: Ik leer mezelf beter kennen door de temperamentenleer

07-06-2017 1239 keer bekeken 0 reacties

De laatste tijd heb ik veel zitten lezen over de vier verschillende temperamenten. Ik heb het over het flegmatische, cholerische, sanguinische en melancholische temperament. Dit zijn persoonlijkheid typen.  

Terwijl ik hierover aan het lezen was ben ik veel over mezelf te weten gekomen. Ik begrijp nu veel beter hoe ik denk en het heeft me ook geleerd hoe ik beter met andere mensen kan omgaan.  

Ik zal het uitleggen. Er zijn 4 temperamenten en iedereen heeft een combinatie van deze temperamenten. Het percentage van de verschillende temperamenten in een persoon verschilt per persoon. Maar meestal zijn er twee temparementen die het persoonlijkheid type bepalen. Deze twee temperamenten zijn het sterkst in een persoon. Er wordt dan gesproken over primair en secundair temperament. Het primaire temperament is het sterkst binnen een persoon, het secundaire temperament is wat minder sterk.  

Ik heb een paar testen op het internet gedaan om er achter te komen welk temparement ik ben. Ik ben achter gekomen dat ik een melancholisch temperament heb met als secundaire temperament het flegmatisch type. Ja, ik weet het, je kunt niet alles vertrouwen op het internet. Daarom heb ik meerdere testen gedaan en het melancholische temperament kwam er steeds als primair uit.  

En als je benieuwd bent naar de vier temperamenten en/of wat jouw temperament is: je kunt er veel over nazoeken. Er is over geschreven op het internet en in boeken en je kunt ook een test maken. Misschien ook wel iets om aan je psycholoog of psychiater te vragen, zij weten er vast wel meer over.  

Wat ik geleerd heb toen ik over de temparementen ging lezen? Dat het handig is om te weten hoe je eigen persoonlijkheid in elkaar zit en hoe je bij anderen de persoonlijkheid kan herkennen. Daarmee leer je veel over jezelf en de mensen om je heen. Je leert ook beter met elkaar om te gaan doordat je elkaars persoonlijkheid beter begrijpt.  

0  reacties

0  reacties

Cookie-instellingen