Gloria Mukemba: Soms helpt het als je in het diepe gegooid wordt: je verlegt je grenzen.

18-04-2017 837 keer bekeken 0 reacties

Op 18 maart 2017 was er een open dag bij Jan Wierhof, één van de locaties van GGz Breburg in Tilburg. Het was mijn eerste keer in het gebouw en omdat het zo groot is, heeft het een tijdje geduurd voordat ik bij de hoofdingang was.

Ik was daar niet als bezoeker, maar ik had met een paar collega's een standje. Toen ik het gebouw binnen kwam rond 12.00 uur ’s middags, waren er nog niet zoveel bezoekers. Later bleek dat de meeste mensen waarschijnlijk aan het lunchen waren.

Na een uur of twee begonnen er meer mensen binnen te komen, en ook naar ons standje, bijvoorbeeld om vragen te stellen. Wij wilden een videocollage maken van een paar bezoekers. In die video werden ze geïnterviewd en konden ze hun mening over onder andere 'stigma' geven. Toen wij beslisten om de video te maken, hadden wij niet afgesproken wie de bezoekers zou gaan interviewen.

Zoals jullie waarschijnlijk kunnen raden, ben ik degene die de interviews uiteindelijk heeft gedaan. Het ging eigenlijk van zelf. Ik werd eerst gevraagd om aan bezoekers te vragen of ze geïnterviewd en gefilmd wilden worden. Zonder te weten dat ik ze uiteindelijk zou interviewen. Ik wilde dat namelijk niet doen. Ik vond dat eng en ik wist niet precies wat voor vragen ik moest stellen. Ik was gewoon niet voorbereid. Maar, zoals ze dat zeggen: ik ben 'in het diepe gegooid'. En het helpt soms wel om in het diepe gegooid te worden. Voor mij dan toch. Want het ging eigenlijk goed. Ik kreeg complimenten van collega's en geïnterviewden. Het ging zo goed dat ik me afvroeg waarom ik het eerst zo eng vond en niet durfde te doen. Het was juist hartstikke leuk!

Zo leer je maar weer, dat je soms je grenzen moet verleggen om iets over jezelf en anderen te leren. Natuurlijk, kan het eng zijn. Maar voor mij was het de moeite waard. Ik heb geleerd dat ik het leuk vind om mensen te interviewen en dat ik het graag weer zou doen.

0  reacties

0  reacties

Cookie-instellingen