Gloria Mukemba: Aanpassen is wat anders dan falen!

07-03-2017 992 keer bekeken 0 reacties

Vorige jaar, voor kerst, heb ik besloten om veganist te worden. Voor degenen die niet weten wat een “ veganist'' is: dat is iemand die geen vlees, vis, zuivel of honing eet. Het verschil tussen een veganist en een vegetariër is dat een vegetariër alleen geen vlees of vis eet.

Ik zeg dat ik besloten heb om veganist te worden, maar daarmee bedoel ik dat ik heb besloten een veganistisch dieet te volgen. Nu hoor je dieet, en sommige mensen denken daarbij direct aan afvallen. Maar wat ik met dieet bedoel, is dat ik enkel eet als een veganist.

Een echte veganist eet namelijk niet alleen geen dierlijk producten of ander voedsel waarin dierlijke stoffen verwerkt zijn, ze dragen ook geen wol, leer etc. Ze gaan zelfs zover dat zij ook niets gebruiken dat op dieren getest is. Daarom ben ik officieel geen ‘echte veganist’. Dat is, volgens mij, veel te veel wat je dan niet mag gebruiken en eten. Maar dat besefte ik pas een maand na mijn beslissing.

Toen ik veganist werd dacht ik niet aan de gevolgen van mijn beslissing voor anderen. Bijvoorbeeld als ik uit eten ga of als ik uitgenodigd wordt voor een etentje. Ja, ik kan wel zeggen dat ik veganist ben en wat dat betekent, maar daar kan een “vlees eter” niet veel mee. En dat snap ik ook. Je moet meteen je hele avondeten aan iemand aanpassen of een apart gerecht erbij gaan maken. En dat kan ik niet van iedereen eisen.

Na een maand heb ik besloot om niet zo streng te zijn met mijn veganistische eetpatroon. Dus heb ik besloten om geen vlees en vis te eten, maar als het niet anders kan wel zuivel. En wat mijn levensstijl betreft probeer ik geen leer en wol te dragen en als het kan geen producten te gebruiken die op dieren zijn getest.

Soms nemen wij in ons leven beslissingen zonder de gevolgen daarvan voor anderen te beseffen. Dat wil niet altijd zeggen dat wij een foute beslissing hebben gemaakt, maar misschien kunnen wij een paar dingen aan die beslissing(en) aanpassen. Zolang je jezelf blijft en achter je beslissing staat, willen een paar (tijdelijke) aanpassingen niet meteen zeggen dat je gefaald hebt of dat je het moet opgeven.

0  reacties

0  reacties

Cookie-instellingen