Widel van Son is klinisch psycholoog bij het VIP-team van GGNet in Apeldoorn. Ze is lid van de Commissie Netwerk Vroege Psychose, en van daaruit voorzitter van de werkgroep Rijgeschiktheid bij Psychose. Klik hier voor meer informatie over Widel.
In ggz-land laait de discussie op of we VIP-teams moeten behouden dan wel dat we VIP-zorg moeten opnemen in FACT- of algemene teams. Of juist in laagdrempelige inloopvoorzieningen waar geen diagnose nodig is en alles gericht is op de hulpvraag, van welke aard dan ook.
De discussie komt voort uit de enorme worsteling die de ggz doormaakt om het huidige systeem betaalbaar te maken, het zoeken van medewerkers naar hoe je te verhouden tot productiedruk, registratiedruk, de nieuwe wvggz, het werken binnen organisaties die het financieel bijna niet meer redden.
De ggz kraakt, oude waarden staan op het spel: hoe gaan we diagnosticeren? Kiezen we voor classificatie-, dimensionele- of wellicht netwerkdiagnostiek? Hoe willen we de beste behandeling bieden binnen de kaders die ons worden opgelegd? Hoe blijven we overeind bij het huidig personeelstekort?
Het is volkomen duidelijk dat er grondige veranderingen nodig zijn, de ggz kan op deze manier niet verder. Er is een evenwicht ontstaan dat niet meer werkt. Misschien is er wel een crisis nodig om weer beweging te krijgen in wat vastgelopen is.
Ik vraag me weleens af: zijn onze cliënten zich hiervan bewust? Krijgen ze dit mee als ze een eerste of tweede psychose hebben? Laatst reageerde een groepje cliënten geschokt op de beschrijving hoe we onze activiteiten moeten registreren. Ze hadden er iets over gehoord en wilden weten hoe het zat. Of we daar niet super gestresst van raken? Eigenlijk proberen we nu met zijn allen onze cliënten niet te laten lijden onder een financieringssysteem dat de zorg onder grote druk zet.
Ik popel om te zien wat er uit deze crisis gaat groeien, de veranderingen mee te maken. De contouren laten zich op zoveel manieren zien! Meer aandacht voor dimensionele en netwerkdiagnostiek; het persoonlijk verhaal en de context; positieve gezondheid; maatschappelijk en persoonlijk herstel; destigmatisering; samenwerking met naasten en ketenpartners. Netwerkpsychiatrie, de nieuwe ggz, Redesigning Psychiatry. Hoop op een betere ggz dient zich aan.
En ja, dan geloof ik er heilig in dat cliënten daar de vruchten van plukken, baat bij hebben, weer grip krijgen op hun leven, op wat ze beweegt en het leven zin geeft.
Een VIP Nieuwjaar!