Suzan Vos: Op tv met mijn coming out!

Joyce Huls September 24, 2019 228 keer bekeken 0 comments

Suzan Vos heeft last van psychoses en depressies en heeft zich ontwikkeld tot ervaringsdeskundige in de GGZ. Zij werkt voor het UMC Groningen als onderzoeksadviseur bij het RGOc en UCP en schrijft blogs op haar eigen website www.suzanheeftervaring.nl.

Sinds kort gaat het als een trein, mijn ‘coming out’…

Jaren zat ik alleen te stoeien met mijn psychotische aandoening

Als puber zag ik rare beelden in de nacht (hallucinaties weet ik nu) en was ik bang voor kleine ruimten. Angst domineerde mijn stemming. Ik was mijzelf niet meer en mijn ouders konden er geen kant mee op. Ze begrepen mij niet. ‘Ik zie ook wel eens rare beelden in de nacht, dat is normaal,’ aldus mijn moeder.

In mijn pubertijd wist ik niet wat ik had en mijn behandelend therapeuten ook niet

Na een lange zoektocht bleek ik een schizoaffectieve stoornis te hebben. Ik was blij met de diagnose. Eindelijk erkenning. Nog jaren heb ik alleen achter mijn bureautje gezeten en geschreven hoe ik mij voelde. Niemand wist ervan en ze merkten niets aan mij.

Mijn ouders dachten nog steeds dat ik overspannen was en dat ik snel weer de ‘oude’ zou worden

Na een opnameperiode van vijf maanden in de psychiatrische kliniek en een intensieve elektroconvulsie behandeling had ik veel om aan de buitenwereld te laten zien en te vertellen. Ik had foto’s gemaakt van mijn eenzaamheid tijdens de opname en daarna een tiental blogs erover geschreven. Ook heb ik jarenlang aan een boek geschreven.

Mijn website werd gelanceerd, nadat ik een collega gevraagd had wat zij ervan vond

Wat eerst voor familie en vrienden bedoeld was en wat ik in mijn eentje had zitten maken, werd nu openbaar. Zij zette een link op LinkedIn en ik werd gevraagd voor een radio-interview op Psychose Awareness Day. Toen ging het als een speer. Mijn website werd gelanceerd en er werd ook nog een filmpje gemaakt voor op tv, omdat ik blijkbaar goed overkwam op de radio en bij het redactieteam.

Zijn psychotische mensen raar en onverzorgd?

Soms is het lastig dat het mij niet aan te zien is, maar nu werkte het in mijn voordeel. Toen de radio-interviewer begon met de opmerking: “Wordt je niet altijd als ‘gek’ aangezien als je ergens binnenkomt?”, moest ik even schakelen. Nee, dat heb ik eigenlijk nooit. Konden ze het soms maar aan mij aflezen! Geregeld ben ik in de kliniek gevraagd of ik de psychiater was en ze hebben mij bij de crisisdienst twee keer weer naar huis gestuurd. Het werkt dus ook wel eens tegen me.

Reacties uit alle hoeken van de maatschappij zijn hartverwarmend

Niet alleen mensen met een psychiatrische aandoening reageren op mijn verhalen en foto’s van de website en mijn radio- en tv opname, maar ook hulpverleners, moeders en naastbetrokkenen. De belangstelling is groot en het opent vele deuren.

Waar ik altijd zo alleen mee was, is nu de verbinding naar de maatschappij geworden.

Al bij de NVP-nieuwsberichten gelezen dat Suzan op woensdag 25 september om 20:25 uur in de Psycho Show van BNN VARA op NPO3 te zien is? Mis het niet!

0  Comments

Cookie settings