Mea Wuisman: Gaat bedrijfsvoering boven stabiele omgeving voor cliënt?

Joyce Huls 08-10-2019 1052 keer bekeken 0 reacties

Mea Wuisman, orthopedagoge, zet zich als familie-ervaringsdeskundige in voor naasten van mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Klik hier voor meer informatie over Mea.

Hoor ik het goed? Gaat de bedrijfsvoering van een VIP-team boven adequate nazorg van cliënten?

Tijdens het contactpersonenoverleg van Netwerk Vroege Psychose (NVP) waren vanuit het hele land Vroege Interventie Psychose (VIP) -teams vertegenwoordigd. De ontvangst was enthousiast en iedereen leek blij om elkaar weer eens in deze  gemoedelijke sfeer te ontmoeten. Voor mij als familie-ervaringsdeskundige getuigden de pitches en presentaties niet alleen van elkaar willen informeren en adviseren, maar ook en vooral van elkaar willen bevragen en inspireren!

Het betrekken van familie lijkt niet te worden vergeten, maar is helaas nog steeds een sluitstuk. Betrekken is echt niet voldoende! Ook familie maakt herstelfases door, zoekt naar nieuwe identiteit. Ook familie heeft een ervaringsverhaal en moet leren! Familie is meestal dé constant aanwezige rondom de cliënt, die goed moet weten wat voor de cliënt in zijn gehele herstelproces van belang is. Het is niet alleen betrokken worden maar ook participeren, hard werken en veel leren!

VIP-teams leveren goed werk, zo blijkt uit een meta-analyse waarin 10 buitenlandse studies werden meegenomen. Helaas echter vallen cliënten te vaak erg terug na ontslag uit de VIP-zorg, aldus datzelfde onderzoek.  Zo ook in Nederland. Wat gaat er dan mis, vraag je je af. In ieder geval blijken cliënten nog niet stabiel genoeg om het zonder de bekende vertrouwde begeleiding aan te kunnen en is de begeleiding tijdens de nazorg in de eerste en tweede lijn niet toereikend.

Langer in VIP-zorg houden blijkt geen optie. De VIP-teams lopen dan vast en de wachtlijst gaat toenemen. Gaat de bedrijfsvoering van een VIP-team boven een veilige stabiele nazorg van een cliënt en zijn omgeving?

Kiest men eerder voor een VIP-team en een wachtlijst dan voor een cliënt en zijn omgeving, met het risico weer vast te lopen? Weer meer schade op te lopen…?

Voor mij als familie was het in ieder geval bemoedigend te vernemen dat er stappen zijn ondernomen om de psycho-educatiecursus voor familie te vernieuwen. Tijdens het geven van deze cursus ervaar ik hoezeer de inbreng van een familie-ervaringsdeskundige én een cliënt-ervaringsdeskundige kan bijdragen aan het houden van hoop en vertrouwen in de toekomst!

0  reacties

0  reacties

Cookie-instellingen