John Jongejan: Heb je even voor mij?

14-08-2018 1665 keer bekeken 0 reacties

Tijd is iets waar tegenwoordig eigenlijk geen ruimte voor is. Alles moet met zo min mogelijk middelen en mankracht, en liefst in minder tijd. Dat merk ik als cliënt.

De digitale agenda van een begeleider was gecrasht. Al zijn afspraken gedeletet! Hij merkte pas dat hij zijn afspraak met mij was vergeten, toen ik hem na weken een app stuurde om te vragen of hij nog kwam. Een andere begeleider die eerst de tijd nam om met mij te praten, ging steeds vaker eerder weg. Ik kwam er niet doorheen en kreeg geen kans meer om over mijn problemen te praten. Hij lachte alles weg. Ik heb ook meegemaakt dat er bij een team steeds zaken werden uitgesteld, omdat ze daar nu geen ruimte voor hadden vanwege een overvolle agenda. Ik stond dan na een half uur weer buiten. Hier baalde ik dan van.

In mijn eigen werk is tijd ook belangrijk. Dat merkte ik pas geleden. Door een blessure kon ik niet fietsen en dus ging ik met de stadsbus langs mijn cliënten. Deze busreizen waren niet echt een succes, want ik moest dan soms nog best ver lopen en dan speelde mijn blessure juist weer op. Ook had ik het zo gepland dat ik een bepaalde tijd bij de cliënten kon zijn, om daarna op de tijd de bus terug te nemen naar het kantoor van ons team. Zo kon ik de dag afronden met rapporteren en registreren, e-mails checken en cliënten bellen.

Eenmaal bij de eerste afspraak merkte de cliënt mijn tijdsdruk en hij zei: “Heb je nog even voor mij?” Ik bood een luisterend oor, maar keek ook af en toe naar de klok. Dat jaagde de cliënt en mij juist meer op en dat kwam het gesprek niet ten goede. Ook bij het volgende adres zei de cliënt: “Ik wil nog iets vertellen, kan dat even?” Terug op kantoor voelde ik achteraf me vervelend, want normaal schat ik samen met de cliënt in of er kan worden afgerond of dat de cliënt nog iets wil bespreken. Nu had ik er toch wel wat druk achter gezet vanwege de blessure en de reistijd.

Tijd maken voor en ruimte bieden aan het verhaal van de cliënt is heel belangrijk, zeker wanneer iemand wat wil delen over zijn of haar psychisch lijden. Omdat ik aan beide kanten situaties heb meegemaakt waarin er geen tijd en ruimte was, zeg ik: Maak tijd en ruimte als iemand vraagt: “Heb je even tijd voor mij?”

0  reacties

0  reacties

Cookie-instellingen