Evelyn Wannet: Gegrepen door MHFA!

Joyce Huls June 04, 2019 363 keer bekeken 0 comments

Evelyn Wannet is mededirecteur/eigenaar van Twomorrow. Na haar academische opleiding begon Evelyn bij een ICT multinational. Maar ze miste de mix van menselijke maat en maatschappelijke relevantie. Daarom koos ze voor de GGz, met de ambitie om meer cliënten de weg naar betaald werk te laten bewandelen.

Koningsdag 2019. Je belt aan bij je vriendin om samen naar de kleedjesmarkt te gaan. Eerst doet ze de deur niet open. Als ze dit uiteindelijk wel doet, ziet ze er bang uit. Ze zegt dat ze liever binnen wil blijven. Ze voelt zich niet goed. En ze kon jou niet afbellen, omdat haar telefoon wordt afgeluisterd. Als je vraagt wat er aan de hand is, lijkt ze zich te schamen voor haar gedachten. Heb jij enig idee wat je kan doen om te helpen?

Vanuit mijn professie zeg ik ‘ja’. Maar wat als je een ‘gewone’ burger bent zonder enige GGZ-kennis en/of ervaring?

Daarom is er MHFA. Dat staat voor Mental Health First Aid. Een training om kennis te vergroten over psychische aandoeningen als depressie, angst, psychose en middelengebruik. Stigma tegen te gaan. En praktische handvatten te bieden voor vraagstukken zoals hierboven beschreven. Zeg maar een EHBO-training, maar dan om eerste hulp te kunnen bieden bij psychische aandoeningen.

De training is ontwikkeld in Australië door Betty Kitchner en Tony Jorm en gebaseerd op uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en betrokkenheid van een groot aantal ervaringsdeskundigen, naasten van mensen met psychische problemen en professionals. In 2015 is de training naar Nederland gehaald met de doelstelling om 5% van de Nederlandse bevolking te trainen – zie ook www.mhfa.nl

In december heb ik de trainersopleiding gevolgd. En ik werd er door gegrepen. Hoe mooi zou het zijn als meer mensen in onze maatschappij, ook op de werkvloer, beter kunnen worden toegerust om signalen (eerder) te herkennen én mensen te ondersteunen. Om het gesprek er met elkaar over te kunnen voeren.

Wij dragen ons steentje bij aan het verwezenlijken van deze ambitie met eigen licentie en geschoolde ervaringsdeskundigen. Zij krijgen de kans hun ervaring in te zetten ten behoeve van een begripvolle(re) maatschappij én de mogelijkheid om betaald in een dienstverband een eigen arbeidstoekomst op te bouwen.

Ik ben fan! En u?

0  Comments

Cookie settings