Evelyn Wannet: Be Best!

Joyce Huls April 02, 2019 365 keer bekeken 0 comments

Evelyn Wannet is mededirecteur/eigenaar van Twomorrow. Na haar academische opleiding begon Evelyn bij een ICT multinational. Maar ze miste de mix van menselijke maat en maatschappelijke relevantie. Daarom koos ze voor de GGz, met de ambitie om meer cliënten de weg naar betaald werk te laten bewandelen.

Zaterdagochtend: kopje koffie en mijn moment om uitgebreid de krant te lezen. Mijn oog valt op een artikel over de tour van Melania Trump door de Verenigde Staten. Haar boodschap: BE BEST. Ze wil kinderen in het hele land aanmoedigen het beste uit zichzelf te halen. Op  maatschappelijk, emotioneel en lichamelijk vlak. Deze campagne is groots opgezet en straalt ambitie uit.

Ik open mijn laptop en google even naar de betekenis van het woord ambitie. Wikipedia leert mij dat het woord afkomt van het Latijnse ambitîo, ook wel eerzucht genoemd. In positieve zin gaat het over het streven naar het maken van carrière. Het behalen van bepaalde doelen. Of simpelweg, het beste uit jezelf halen.

Het zet me aan het denken over een gesprek met een cliënte afgelopen week. Ze vertelde hoe moeilijk het voor haar is om over haar ambities na te denken. ‘Mijn vertrouwen in mijzelf en het leven heeft een flinke knauw gekregen. Ambities vormen een te groot woord voor mij. Ik ben al blij als ik de dag doorkom.” Een groot contrast met de plaatjes uit de krant van de Be-Best campagne met een de sky-is-the-limit achtige sfeer.

Zodra er afstand ontstaat richting de arbeidsmarkt of een opleiding, bijvoorbeeld door een psychische aandoening, is het (bij)stellen van ambities soms pijnlijk beladen. Er is tijd en moed voor nodig om de weg naar studie of werk opnieuw te durven bewandelen. En er is steun en vertrouwen nodig van de omgeving. Ook vanuit de behandelsetting.

Dezelfde cliënte bracht het prachtig onder woorden: “Juist nu ik er zelf zo weinig vertrouwen in heb, helpt het me enorm dat er iemand tegenover me zit die het wel in me ziet. Die oog heeft voor mijn kwaliteiten. En die me zicht geeft op wat ik zelf nog voor onmogelijk houd. Die niet opgeeft. Dan kan ik groeien. En uitkijken naar de dag dat ik kan zeggen: ja, ik ben klaar om de toekomst weer tegemoet te treden.”.

Mijn koffie is op. De krant is uit. Er rest mij niets anders dan het doen van een oproep aan iedereen die deze blog leest: Be Best!

Doet u mee?

0  Comments

Cookie settings