Guy Van der Borght: Stem van een ervaringsdeskundige

Eric van den Bosch 24-06-2022 567 keer bekeken 0 reacties

Ik ben Guy Van der Borght. 52 jaar, vader van drie kinderen en ik heb een psychosegevoeligheid. Twee periodes in mijn leven zijn ingevuld door opnames door en het verzorgen van psychoses.

Tussen mijn 17e en 23e heb ik vijf psychoses gehad en ben ik vijf keer opgenomen. Door die psychoses heb ik gekozen voor een sociaal beroep in plaats van de technische opleiding waar ik mee bezig was. Na die laatste psychose ben ik 23 jaar vrij van psychoses geweest, nam ik geen medicatie en had ik geen gesprekken met psychologen of psychiaters.    

Tussen mijn 45e en 49e heb ik zes psychoses gehad en ben ik zes keer opgenomen. We waren thuis bezig met verbouwen en achteraf gezien heb ik zeker twee keer een signaal genegeerd omdat het zo lang geleden was dat ik een psychose had gehad. De eerste psychose is dus een ongelooflijk hoge (manie) psychose geweest.

Tijdens mijn laatste psychose ben ik begonnen met het schrijven van teksten:

PSYCHOSE

Soms kom je onverwachts.

Soms voel je al dagen, weken dat je spanning aan het opbouwen bent.

Als je er bent, ben je aanwezig en bepaal je mijn doel en laten.

Je zorgt ervoor dat ik leef op een wolk van rozengeur.

Tegelijk ben ik mijn vader- en partnerrol aan het verliezen.

Ik begin me superieur te voelen en interesses vervagen.

De opname wenkt om de hoek.

Waarom ben ik met mijn gevoelens aan de slag gegaan? De gevoelens die speelden in de aanloop naar de zes psychoses waren bijna identiek: er hoefde maar een klein beetje druk te komen, of ik moest twee dagen gaan werken, en de psychose begon opnieuw. Dus nu probeer ik ervoor te zorgen dat er in mijn potjes van gevoelens ruimte is. Je kunt ze niet volledig leegmaken, maar je kunt er wel voor zorgen dat er wat ruimte is om een tegenslag te kunnen verwerken.

Dit is een stuk van mijn verhaal, de rest wil ik later vertellen. Ik heb tot nu toe dertig keer mijn verhaal verteld voor groepen  Ik gebruik weinig tot geen moeilijke woorden, maar probeer visueel te werken.  Waarover kan ik praten?

  • Getuigenissen voor scholen
  • Advies bij startende projecten
  • Steun bij scheiding van mannen met een psychosegevoeligheid
  • Werk of taken voor mensen die twee tot drie uur per dag kunnen werken.

Daarnaast heb ik een gebouw getekend voor OPZ Geel (Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum) en daarmee ben ik naar mijn architect gegaan. OPZ Geel gaat nu kijken of ze dit gebouw willen gaan neerzetten. Ze willen het dan gebruiken om de doorstroom naar huis vlotter te laten verlopen. Als van Inclusio (een beurgenoteerde holding voor sociale projecten) dit gebouw er mag komen, dan krijg ik een mooie premie om mijn project te starten.

Aan jongeren met psychosegevoeligheid wil ik diit meegeven: ik was ooit opgenomen in het OPZ Geel, maar ook ik zit weer vol plannen. Ik probeer er nu voor te zorgen, door mijn tekening van het gebouw, dat er daar problemen opgelost kunnen worden. Je kunt dus na een psychose, juist door ervaringsdeskundigheid, inzichten en goed kijken wat er mogelijk is, heel goed zelf weer iets opstarten.

Ik probeer met mijn verhaal hoop te brengen. Het is geen gemakkelijke weg, maar het loont de moeite om de weg af te leggen.

Cookie-instellingen