NVP Netwerkconferentie 24 mei 2024: Netwerkgericht behandelen

Kristien Harmsen 12-01-2024 882 keer bekeken 0 reacties

Op 24 mei is het Psychose Awareness Day! Het Netwerk Vroege Psychose (NVP) organiseert deze dag twee bijeenkomsten, waarbij er veel ruimte is voor de deelnemers om elkaar te ontmoeten met extra aandacht voor het weghalen van vooroordelen en stigma over psychose.

Voorafgaand aan de NVP Netwerkconferentie vindt van 10.00 tot 12.00 uur het NVP Contactpersonenoverleg plaats. Ben je nog geen contactpersoon? Sluit je dan aan! Je bent van harte welkom in het contactpersonenoverleg.
Het thema is “Praten, Verbeelden en Bewegen”. Minder woorden, meer beelden, een combinatie van wetenschappelijke inzichten en praktische oefeningen, waarmee we deelnemers willen aanzetten tot nadenken over deze behandelingsvormen. Twee VIP-teams zullen hun praktijk presenteren.

In de middag (12.30 - 17.30 uur) organiseert het Netwerk Vroege Psychose (NVP) de NVP Netwerkconferentie: Netwerkgericht behandelen. Het thema van deze netwerkconferentie is Vroege Interventies, diagnostiek en behandeling, waarbij de nadruk ligt op de samenwerking tussen cliënten, hun netwerk en de behandelaren.

Accreditatie:  wordt aangevraagd bij NVvP, FGzPT, V&VN en VSR.

Locatie
GGZ Eindhoven, de Kapel
Grote Beekstraat 26
5626 NE Eindhoven

Parkeren: kan op P10 of op een van de parkeerplaatsen op het terrein.
(Grote Beekstraat, Dr. Poletlaan zijn allemaal straatnamen op het terrein van GGZ Eindhoven)

Kosten:

 • Mensen met een minimuminkomen: € 35,-
 • Leden NVP/deelnemers Phrenos: € 95,-
 • Niet-deelnemers Phrenos: € 145,-

Inschrijven

Inschrijven voor de NVP Netwerkconferentie kan uitsluitend via het Inschrijfformulier

Programma

12.30 – 13.30 uur  Inloop met soep en broodjes

13.30 - 14.45 uur   

 • Opening door dagvoorzitter Nynke Boonstra (voorzitter NVP).
 • Pieter-Bas Kantebeen, psychiater VIBE GGzE, manager GGzE en NVP-commissielid, en Lia van der Ham, onderzoeker Kenniscentrum Phrenos. Netwerkintake en psychiatrie bij vroege psychose. Wie houdt er nou niet van netwerken?
  Een eerste psychose heeft grote impact op vele levensgebieden van een client, de betrokken naasten en zijn/haar leefomgeving. Maar ook de omgeving en leefomgeving zelf spelen vaak een belangrijke rol in het ontstaan, onderhouden en in het herstel van een eerste psychose. Je kan een psychose niet behandelen zonder de context. Maar hoe krijg je zicht op alle betrokken partijen, factoren, kortom de context? Hoe kan je de zorg in een netwerk rondom de cliënt organiseren? Tijdens deze presentatie maak je kennis met netwerkzorg en de netwerkintake. Je ervaart hoe de netwerkintake een ondersteunende rol kan spelen in het inventariseren en organiseren van de zorg in het netwerk. Met een netwerk krijg je meer gedaan dan alleen.
 • Lars Veldmeijer, promovendus Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hoe visualiseren kan helpen om ervaringen en behoeften tastbaar te maken.
  Hoe makkelijk is het voor een mens om zijn ervaringen van psychisch lijden, behoeften en unieke verhaal onder woorden te brengen als hij in crisis is? En stel dat mensen met doorleefde ervaring zelf een benadering zouden ontwikkelen om hun ervaringen tastbaar te maken, hoe ziet dat er dan uit? En welke rol kan een professional hierbij spelen? In deze presentatie staat de ‘In Beeld Benadering’ centraal. Deze discipline-overstijgende benadering is in co-creatie ontworpen samen met professionals en mensen met doorleefde ervaring op het gebied van psychotisch-achtige ervaringen. In de presentatie is er aandacht voor het ontwerpproces van de benadering en ook voor de mogelijke toepassingsgebieden. Daarnaast beschrijft Lars zijn eigen ervaring als cliënt in de ggz en hoe dit hem heeft gemotiveerd om de ggz meer beeldend te maken.

14.45 – 15.15 uur  PAUZE

15.15 – 16.30 uur  

 • Yvonne de Jong, projectcoördinator psychosezorg Youz, Klinisch psycholoog VIP team Zuid Antes-Youz en promovendus EMC-Youz, vertelt over het betrekken van naasten, het belang, de kracht en de dilemma’s.
  Het betrekken van naasten, het klinkt zo vanzelfsprekend, maar doen we het ook? Als we naasten betrekken bij de behandeling stijgt de effectiviteit van onze behandeling met ruim 50%. Toch vinden we het nog wel eens ingewikkeld, want wat als de patiënt het niet wil, de ouder eigen problematiek heeft of de systeemdynamiek heel ingewikkeld is? Yvonne de Jong neemt ons mee in de dagelijkse VIP praktijk, waar zij vanuit wetenschappelijke evidentie en casuïstiek handvatten deelt vanuit ouderbegeleiding, oudertherapie en gesprekken met kinderen, brussen, vrienden en anderen.
 • Marieke Begemann, postdoctoraal onderzoeker & HAMLETT projectmanager, Universitair Medisch Centrum Groningen. HAMLETT: doorgaan of stoppen met antipsychotica na remissie van een eerste psychose.
  Mensen die voor het eerst een psychotische episode hebben doorgemaakt krijgen meestal antipsychotica voorgeschreven. De huidige richtlijnen raden aan om deze medicijnen ten minste 1 jaar na het verdwijnen van de psychotische klachten door te gebruiken en terugval te voorkomen. Deze medicijnen kunnen echter bijwerkingen geven. Er zijn aanwijzingen dat het vroegtijdig afbouwen van antipsychotica op de lange termijn een gunstig effect kan hebben op het functioneren.  HAMLETT is wereldwijd de grootste studie die onderzoekt wat de langetermijneffecten (10 jaar) zijn van het continueren versus afbouwen van antipsychotische medicijnen bij 453 mensen die 3-6 maanden in remissie zijn van hun eerste psychose. De inclusiefase is begin 2023 afgerond en de onderzoeksteams in UMC Groningen, UMC Utrecht en GGZ Eindhoven zijn bezig met de follow-up metingen. 

16.30 – 17.30 uur  Napraten met drankje en hapje

Let op! Voorafgaand aan de NVP Netwerkconferentie vindt het NVP Contactpersonenoverleg plaats waarvoor de NVP-leden een uitnodiging krijgen. 

 

Cookie-instellingen