Langzaam afbouwen van antipsychotica met ondersteunende besluitvorming kan de zorg voor mensen met p

16-07-2024 13 keer bekeken {0} reacties

Een nieuwe publicatie van Lex Wunderink, onderzoeker op het gebied van psychose, wijst erop dat antipsychotica veilig en effectief kunnen worden afgebouwd zonder dat het risico op terugval toeneemt.

De kern lijkt te liggen in het langzamer afbouwen dan eerder werd gedacht en het betrekken van de patiënt en familie (naasten) bij de op de persoon afgestemde besluitvorming.

“Veel patiënten met psychosegevoeligheid willen stoppen met hun antipsychotica vanwege ernstige bijwerkingen die hun dagelijks functioneren op de lange termijn belemmeren. Het belangrijkste nadeel van stoppen is terugval. Moderne taperingstrategieën lijken het risico op terugval tot een acceptabel niveau te beperken”, schrijft Wunderink. Hij voegt eraan toe dat, hoewel deze bevindingen nog moeten worden gerepliceerd, er al verschillende onderzoeken worden uitgevoerd die ingaan op het veilig stapsgewijs afbouwen.  

Klik hier voor een link naar de samenvatting van het artikel dat op 22 april 2024 verscheen in het Psychiatric Rehabilitation Journal en hier naar het artikel dat hierover op 21 mei 2024 verscheen in Mad in the Netherlands.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...
Cookie-instellingen