Kindermishandeling, opleidingsniveau en vroege psychose

27-11-2023 225 keer bekeken 0 reacties

Uit de literatuur blijkt dat kindermishandeling ook invloed kan hebben op de cognitieve en intellectuele ontwikkeling van de slachtoffers.

In een Europese studie werd onderzocht welke associaties er zijn tussen kindermishandeling enerzijds en anderzijds cognitieve ontwikkeling, de hoogst afgeronde opleiding en het IQ. Deze associaties werden bekeken bij een groep met een vroege psychose, de VP-groep (n=829, 18-64 jaar) en een controlegroep uit de algemene bevolking (n=1283).

Drie maal zo vaak slachtoffer

In vergelijking met de controlegroep bleek de groep met vroege psychose ongeveer drie maal zo vaak slachtoffer van kindermishandeling geweest, dat gold voor zowel kindermisbruik als kinderverwaarlozing.

Associatie tussen kindermishandeling en lager opleidingsniveau

Gecorrigeerd voor het effect van de sociale klasse en het IQ bleek dat voor zowel de VP-groep als de controlegroep een duidelijke associatie gevonden werd tussen kindermishandeling (m.n. kinderverwaarlozing) en een lager opleidingsniveau. Alleen bij de controlegroep werd een robuuste associatie gevonden tussen kindermishandeling (m.n. kindermisbruik) en een lager IQ.

Binnen de VP-groep werd onderscheid gemaakt tussen de affectieve en de non-affectieve psychose groep. Deelnemers met een niet-affectieve psychose die slachtoffer van kindermishandeling waren behaalden een lager opleidingsniveau dan de niet-slachtoffers. In de affectieve psychosegroep werd alleen een associatie gevonden tussen kinderverwaarlozing en lager behaald opleidingsniveau.

Lees de gehele samenvatting
Sideli, L et al.  (2022). Childhood Maltreatment, Educational Attainment, and IQ: Findings From a Multicentric Case-control Study of First-episode Psychosis (EU-GEI). Schizophr Bull. 2022 May 7;48(3):575-589.

Photo by Katy McCray on Unsplash

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen