Duur van onbehandelde psychose blijft ook na 20 jaar bepalend

20-10-2023 209 keer bekeken 0 reacties

Er is tamelijk veel evidentie dat een kortere duur van de onbehandelde psychose (DOP) tot betere uitkomsten op de korte en middellange termijn leidt. In dit artikel worden de uitkomsten na 20 jaar gerapporteerd.

Er is tamelijk veel evidentie dat een kortere duur van de onbehandelde psychose (DOP) tot betere uitkomsten op de korte en middellange termijn leidt. In deze Ierse prospectieve, sequentiële follow-upstudie van een epidemiologisch representatief cohort van personen die tussen 1995-1999 een eerste psychose kregen (n=171), werden na 6 maanden, en na 4, 8, 12 en 20 jaar verschillende uitkomstmaten gemeten, om vast te stellen of ook op de lange termijn een kortere DOP gunstig is. In dit artikel worden de uitkomsten na 20 jaar gerapporteerd. Dit cohort had nog geen toegang tot Vroege Interventie bij Psychose (VIP)-teams.

20 jaar na diagnose

Na 20 jaar waren van 80 van de 171 personen van het cohort de complete metingen beschikbaar. Er werden vier verschillende belooppaden (trajecten) per kwartiel gevonden. Traject 1 liet een steile, kromlijnige afname van drie PANSS-scores (positieve symptomen, totale score en algemene psychopathologie) zien, vooral tussen 6 maanden en 4 jaar. Traject 2 liet een meer geleidelijke afname in de scores zien (negatieve symptomen). Traject 3 liet een steile, kromlijnige toename in de GAF-scores zien, vooral tot aan de 4-jaars meting, met daarna een afvlakking. Traject 4 liet een minder steile, kromlijnige toename van de QLS-scores zien. met wederom een associatie tussen een langere DOP en slechtere uitkomsten.
In alle vier de trajecten was een consequente associatie tussen langere DOP en minder afname van symptomen te zien.

Naar de samenvatting

O’Keeffe D, Kinsella A, Waddington JL, Clarke M. (2022). 20-Year Prospective, Sequential Follow-Up Study of Heterogeneity in Associations of Duration of Untreated Psychosis With Symptoms, Functioning, and Quality of Life Following First-Episode Psychosis. Am J Psychiatry. Apr;179(4):288-297.


 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen