Cliënten met een psychose en hun sociaal netwerk positief over Open Dialogue-benadering

30-08-2023 234 keer bekeken 0 reacties

In een kwalitatieve Australische casestudie werden vier cliënten (19-20 jaar) met een eerste psychose en leden van hun sociale netwerk tijdens een Open Dialogue-traject intensief voor minimaal één jaar gevolgd.

Bij de Open Dialogue-benadering wordt het sociale netwerk van de cliënt betrokken bij de behandeling. Het bevorderen van de dialoog staat daarbij voorop.

Confronterend maar wel positief

Hoewel de cliënten en hun familieleden de bijeenkomsten soms confronterend en ongemakkelijk vonden, waardeerden zij het dialogisch werken positief. Als conflicten naar boven kwamen en open besproken konden worden, zette dit een deur open naar verandering. Dit soort processen zouden in de thuissituatie volgens de deelnemers nooit op gang zijn gekomen.

Open gedachtewisseling

De enigszins teruggetrokken en reflectieve houding van de therapeuten liet veel ruimte voor eigen interpretaties door de deelnemers. De cliënten vonden het zeer positief dat ze geen diagnose kregen. Sommige deelnemers hadden echter wel meer behoefte aan sturing. De door alle leden bijgewoonde open gedachtewisseling tussen de therapeuten werd op prijs gesteld.

De Open Dialogue-benadering is behulpzaam bij het activeren van verschillende soorten van psychosociale steun en positieve veranderingen bij de jongvolwassene met een vroege psychose.

Naar de samenvatting

Buus N, McCloughen A. (2022). Client and Family Responses to an Open Dialogue Approach in Early Intervention in Psychosis: A Prospective Qualitative Case Study. Issues Ment Health Nurs. 2022 Apr;43(4):308-316.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen