Kortdurende psychotische episoden als aparte klinische conditie

05-12-2022 96 keer bekeken 0 reacties

Kortdurende psychotische episoden (KPE) vormen een uitdagend fenomeen binnen de psychiatrie waarover al sinds de 19de eeuw wisselende opvattingen bestaan.

Uit meta-analyses komt naar voren dat van alle personen die een KPE doormaken na 6 maanden 12% nog symptomen terugkrijgt, na 12 maanden 30%, na 24 maanden 39% en na 3 jaar 51%. De helft van degenen die een KPE doormaken krijgt het dus nooit meer terug. De andere helft krijgt een diagnose in het schizofreniespectrum.

De auteurs van deze review menen dat KPE het beste als een aparte klinische conditie beschouwd kan worden, met de volgende criteria: a. één of meer van de volgende symptomen: wanen, hallucinaties, onsamenhangende spraak, gedesorganiseerd gedrag of catatonie; b. duur vanaf 1 dag tot minder dan 1 maand; c. de symptomen komen niet exclusief voor in de context van een schizoaffectieve stoornis ; d. niet toe te schrijven aan de effecten van middelengebruik; e. de symptomen hebben klinische aandacht nodig.

Lees hier de samenvatting of download hier het hele artikel.

Fusar-Poli  et al. (2022). Diagnosis, prognosis, and treatment of brief psychotic episodes: a review and research agenda. Lancet Psychiatry. 2022 Jan;9(1):72-83. Epub 2021 Nov 29.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen