Na een jaar bijna gelijke uitkomsten voor UHR-groep en EPE-groep bij VIP

24-11-2022 81 keer bekeken 0 reacties

Een systematische review en meta-analyse vergeleek de uitkomsten van mensen die eerst door een UHR-kliniek werden behandeld en later een psychose ontwikkelden (UHR-P) met die bij mensen die zich direct met een Eerste Psychotische Episode bij een VIP-dienst of UHR-kliniek meldden (EPE-D).

Er werden slechts 3 studies gevonden die aan de inclusiecriteria voldeden. Uit de studies bleek dat na één jaar geen verschillen tussen beide groepen werden gevonden met betrekking tot remissie.

Eén studie onderzocht neurocognitie en vond geen verschillen in de neurocognitieve domeinen van beide groepen gevonden. Twee studies vergeleken de opnames in psychiatrische ziekenhuizen na één jaar. Uit de meta-analyse door de Australische onderzoekers bleek dat mensen uit de UHP-P-groep minder kans hadden op een psychiatrische opname in vergelijking met mensen uit de EPE-D groep. Ondanks dat mensen met een UHR op psychose geassocieerd worden met een slechte prognose, lijkt het er op dat de hulp die door de VIP-teams aan deze groep geboden wordt een gunstig effect heeft op het beloop als er zich toch een psychose ontwikkelt. 

Lees hier de samenvatting.

Sizer et al. (2022). Outcomes for first-episode psychosis after entry via an at-risk mental state clinic compared to direct entry to a first episode of psychosis service: A systematic review and meta-analysis. Schizophr Res. 2022 Feb;240:214-219. Epub 2022 Jan 13.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen