Slechtere mondgezondheid bij EPE

24-10-2022 90 keer bekeken 0 reacties

Er is een verband tussen een slechte mondgezondheid enerzijds en diabetes en cardiovasculaire ziektes anderzijds. In een Nederlandse onderzoek werd voor het eerst bekeken hoe de mondgezondheid is bij mensen met een eerste psychotische episode (EPE) in vergelijking met die van de algemene bevolking.

In de vragenlijsten werd gevraagd naar bijvoorbeeld risicofactoren voor de orale gezondheid zoals roken, drinken, suikergebruik, frequentie en duur tandenpoetsen en interdentaal reinigen, tandartsbezoek en toegang tot tandartsenzorg. De gemiddelde leeftijd van alle deelnemers was 25 jaar.

Er werden significante verschillen gevonden tussen de EPE-groep en de controlegroep met betrekking tot roken (EPE-groep rookt meer), frequentie tandenpoetsen (EPE-groep poetst minder) en toegang tot financiële middelen om voor hun orale gezondheid te zorgen (EPE-groep heeft minder toegang). Er bleek hierdoor voor de EPE-groep een duidelijk grotere kans op een mindere kwaliteit van leven te zijn.  

De onderzoekers concluderen dat psychiatrisch verpleegkundigen bijgeschoold moeten worden op het gebied van de orale gezondheidzorg.

Lees hier de samenvatting of lees hier het hele onderzoek.

Kuipers et al. (2022). Risk factors and oral health-related quality of life: A case-control comparison between patients after a first-episode psychosis and people from general population. J Psychiatr Ment Health Nurs. 2022 Jun;29(3):430-441. Epub 2022 Feb 2.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen