Schizofreniediagnose bij EPE is er meestal na 10 jaar nog steeds

11-03-2022 101 keer bekeken 0 reacties

Een Spaans onderzoek keek in hoeverre schizofreniediagnoses bij een EPE (Eerste Psychotische Episode) ook na tien jaar nog behouden waren en in hoeverre de diagnose in eerste instantie juist niet was gesteld.

Schizofreniespectrumstoornissen vormen een groep ziektes met één of meer van de volgende kenmerken: wanen, hallucinaties, gedesorganiseerd gedrag, abnormaal motorisch gedrag en negatieve symptomen. De belangrijkste stoornis in deze groep is schizofrenie. Een accurate diagnose bij mensen met een Eerste Psychotische Episode (EPE) is van belang voor de functionele en klinische uitkomsten.

In deze studie werd gekeken wie een schizofrenie-diagnose 6 maanden na de instroom in het programma kreeg (baseline) en die 10 jaar lang behield en wie in de follow-up periode de diagnose schizofrenie kreeg, na eerst een andere diagnose te hebben gehad (prospectieve en retrospectieve stabiliteit).

8 van de 126 personen die op baseline de diagnose schizofrenie hadden, hadden na 10 jaar een ander diagnose (prospectieve stabiliteit = 94%) en de voorspellers van die verandering waren een hogere PAS-score en een lagere CGI-S-score op baseline. Retrospectief hadden van de 154 personen die na 10 jaar de diagnose schizofrenie hadden, 34 op baseline een andere diagnose (retrospectieve stabiliteit = 77%). Deze groep had een kortere DOP en een betere sociaal-economische status.

Lees hier de samenvatting.

Suárez-Pinilla P et al. (2021) Stability of schizophrenia diagnosis in a 10-year longitudinal study on first episode of non-affective psychosis: Conclusions from the PAFIP cohort. Acta Psychiatr Scand. 2021 Oct;144(4):342-357.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen