DAT voorspelt sociaal functioneren na EPE op lange termijn

18-06-2021 55 keer bekeken 0 reacties

De Spaanse PAFIP-studie deed 3 jaar klinisch onderzoek en een functionele evaluatie na 10 jaar naar de ontwikkeling van mensen met een Eerste Psychotische Episode (EPE). Vaak wordt gekeken naar de Duur van de Onbehandelde Psychose (DOP). Deze onderzoekers namen de Duur van de Actieve Psychose onder de loep.

De onderzoekers maken onderscheid tussen de Duur van de Onbehandelde Psychose (DOP), de Duur van de Actieve Psychose nadat met de behandeling is gestart (DAT) én de Duur van de Actieve Psychose (DAP). Met andere woorden: DAP = DOP + DAT. Doel van dit deelonderzoek was de invloed van langere periodes van actieve psychotische symptomen op het klinische, sociale en functionele functioneren na 10 jaar te onderzoeken.

Goed sociaal functioneren na 10 jaar werd significant voorspeld door scores die betrekking hadden op de DAT, maar niet door de DOP. Daarnaast waren de Premorbid Adjustment Scale (PAS)-scores, die mede werden meegenomen, statistisch significante voorspellers voor functioneel herstel.

De onderzoekers concluderen dat de DAT een betere voorspeller is van de uitkomsten op langere termijn dan de DOP.

Lees hier de samenvatting.

Pardo-de-Santayana G, Vázquez-Bourgon J, Gómez-Revuelta M, Ayesa-Arriola R, Ortiz-Garcia de la Foz V, Crespo-Facorro B, Pelayo-Terán JM; PAFIP research group. (2020). Duration of active psychosis during early phases of the illness and functional outcome: The PAFIP 10-year follow-up study. Schizophr Res. Jun;220:240-247.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen