DOP en verband met verslechterde symptomen

07-06-2021 165 keer bekeken 0 reacties

De Duur van de Onbehandelde Psychose (DOP) is een voorspeller voor een verslechtering van alle symptomen en slechter sociaal functioneren na twee jaar. Een Engels onderzoek probeerde de mechanismen die daaraan ten grondslag liggen in beeld te brengen.

Er waren twee hypothesen: 1. een onbehandelde psychose veroorzaakt weerstand tegen behandeling doordat de onderliggende ziekteprocessen verergeren, vooral in de eerste stadia van de ziekte; 2. sociaal storend gedrag kan mensen alarmeren en tot vroegere klinische presentatie leiden. Daarbij waren er vier veronderstellingen: 1. symptomen verlopen kromlijnig: in begin sterke stijging dan afvlakking; 2. een langere DOP heeft een groot effect op alle symptoomdimensies van een psychose; 3. verstorende factor: als ernstige symptomen zichtbaar worden, worden klinische presentatie en behandeling versneld; 4. omkering van het uitstel: de associatie van de DOP met symptomen hangt samen met het moment waarop de klinische beoordeling plaatsvindt.

Er werd inderdaad een kromlijnig verband gevonden tussen de lengte van de DOP en de ernst van de symptomen: een langere DOP voorspelde een verminderde respons op de behandeling, maar de respons werd minder snel slechter als de DOP langer werd. Een langere DOP blijkt vooral geassocieerd met een slechter herstel van depressieve symptomen. 

Lees hier de samenvatting of bekijk hier het volledige onderzoek.

Drake et al. (2020). Effect of delaying treatment of first-episode psychosis on symptoms and social outcomes: a longitudinal analysis and modeling modelling study. Lancet Psychiatry. Jul;7(7):602-610. 

 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen