Het fasenmodel lijkt klinisch valide

26-04-2021 116 keer bekeken 0 reacties

Een Nederlands team onderzocht de klinische validiteit van het Australische fasenmodel.

In het fasenmodel voor de diagnose van schizofrenie en andere psychotische stoornissen (klinische stadiëring) worden de verschillende stadia onderscheiden in termen van de ernst of het type psychopathologie en mate van remissie. Zo zijn er de stadia Eerste Psychotische Episode (EPE) (fase 2), onvolledige remissie van eerste episode (fase 3A), teruggekeerde psychose na symptomatisch herstel (fase 3B), meerdere terugvallen zonder volledige remissie (fase 3C) en chronische, ernstige en voortdurende ziekte (fase 4). 

In dit Nederlandse onderzoek werd de klinische validiteit geëvalueerd door verschillen in de ernst van de symptomen te meten bij 291 acuut opgenomen patiënten met een schizofreniespectrum-stoornis. Tevens werd gekeken of een langere Duur van de Onbehandelde Psychose (DOP) samenhangt met meer ernstige symptomen bij personen met EPE.

Bij patiënten die in een meer chronische fase van een schizofreniespectrum-stoornis zaten werden hogere CRDPSS-scores gevonden. In de hogere stadia van de ziekte werden hogere scores gevonden voor hallucinaties, negatieve symptomen en beperkte cognitie. Dit ondersteunt de klinische validiteit van het fasenmodel. Verder bleek dat personen met een EPE en een DOP van langer dan één jaar meer ernstige negatieve symptomen hadden in vergelijking met personen met een kortere DOP.

Lees hier de samenvatting of bekijk hier het volledige onderzoek. 

Berendsen et al. (2020). Exploration of symptom dimensions and duration of untreated psychosis within a staging model of schizophrenia spectrum disorders. Early Interv Psychiatry. 2020 Jun 17.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen