Speciale Vroege Interventie bij Psychose-voorzieningen zijn kosteneffectief

12-04-2021 90 keer bekeken 0 reacties

In een aantal landen zijn Vroege Interventie bij Psychose-voorzieningen (VIP-teams) een apart onderdeel van het ggz-aanbod geworden, zoals in Engeland en Australië en ook in Nederland. In een Iers onderzoek werd gekeken naar de kosteneffectiviteit, in geld uitgedrukt.

Tot nu toe werden in evaluaties van de kosteneffectiviteit de VIP-interventies vergeleken met achterhaalde Treatment-as-Usual (TAU) situaties, terwijl in de doorsnee TAU-ggz-voorzieningen outreachend wordt gewerkt en de cliënten ook thuis worden bezocht. Ook worden deze evaluaties worden vaak gerapporteerd in Incrementele Kosten-Effectiviteits-Ratios (ICERs): de verhouding van het verschil in kosten en het verschil in effecten tussen interventies. In dit onderzoek werd echter gewerkt met de maat Incrementeel Netto Voordeel (INB) waarbij het verschil tussen verschillende interventies in geld wordt uitgedrukt.

De data die werden gebruikt waren van twee cohorten, één dat werd behandeld door VIP-teams, het andere vanuit ambulante ggz-voorzieningen. De belangrijkste uitkomstmaat was ernstige terugval van psychose waardoor opname nodig was. In de calculatie werd ook de verloren arbeidsproductiviteit meegenomen. De kosten en de uitkomsten werden over één jaar berekend.

Als alleen naar de kosten voor de gezondheidszorg wordt gekeken is de waarschijnlijkheid dat VIP-interventies kosteneffectiever zijn 0.77 (=matig). Als ook de invloed op de maatschappelijke kosten wordt meegenomen, is de waarschijnlijkheid dat VIP-interventies kosteneffectiever zijn 1 (=groot). Conclusie is dat vanuit maatschappelijk perspectief VIP-voorzieningen een groot financieel voordeel opleveren.

Lees hier de samenvatting.

Behan C, Kennelly B, Roche E, Renwick L, Masterson S, Lyne J, O'Donoghue B, Waddington J, McDonough C, McCrone P, Clarke M. (2020). Early intervention in psychosis: health economic evaluation using the net benefit approach in a real-world setting. Br J Psychiatry. Sep;217(3):484-490.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen