Vaker suïcidaal gedrag en gedachten bij Ultra High Risk

18-01-2021 1106 keer bekeken 0 reacties

De prevalentie van suïcide, suïcidepogingen en suïcidale ideatie (het aanhoudend denken aan of overwegen van suïcide) bij personen met schizofrenie is groot. Een Italiaanse studie onderzocht of en hoe dat verschilde bij verschillende groepen bij vroege interventie-voorzieningen.

Er werd onderzocht of het suïcidaal gedrag van de verschillende door de onderzoekers onderscheiden subgroepen, die in een periode van 5 jaar bij een vroege interventie bij psychose-voorziening waren ingestroomd, van elkaar verschilde en hoe zich dat in een periode van 2 jaar ontwikkelde. Het ging om jongvolwassenen tussen de 13 en 35 jaar.

De drie groepen waren: 1. UHR-groep (Ultra High Risk, Klinisch Hoog Risco) volgens de CAARMS-criteria (UHR[+]); 2. personen die een Eerste Psychotische Episode (EPE) hadden doorgemaakt (EPE); 3. personen met psychopathologie die niet aan UHR-criteria volgens de CAARMS voldeden (UHR[-]).

Uit de analyses blijkt dat suïcidale ideatie én suïcidepogingen in de UHR[+]-groep significant vaker voorkwamen dan in de andere twee groepen. Na 2 jaar was de suïcidale ideatie bij de UHR[+]-groep significant afgenomen. Er werd een positieve correlatie gevonden tussen suïcidale ideatie enerzijds en depressieve symptomen en anhedonie anderzijds.

Lees hier de samenvatting.

Pelizza et al. (2020). Suicide risk in young people at Ultra-High Risk (UHR) of psychosis: Findings from a 2-year longitudinal study. Schizophr Res. Jun;220:98-105. Epub 2020 Apr 2.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen