Eerste Psychose Awareness Talk over rol van naasten

19-05-2020 266 keer bekeken 0 reacties

Tijdens de eerste Psychose Awareness Talk op maandag 18 mei sprak Anne Marsman met Mea Wuisman en Widel van Son. Voor beiden is het duidelijk: betrokkenheid van naasten bij de behandeling is een verkeerde insteek. Het gaat om samenwerking van alle partijen binnen de behandeling, ook met de naasten!

Mea Wuisman is ouder van een zoon met psychotische ervaringen en spreekt uit hoofde van haar werk voor Ypsilon veel met naasten. Widel va Son is klinisch psycholoog in een VIP-team, nu nog bij GGNet, op 1 juni bij GGZ Oost Brabant.

Met de stellingname dat het om samenwerking moet gaan, is de toon van het gesprek gezet. Er kan veel meer gebeuren met en in de rol van naasten in de behandeling. Essentieel daarbij is volgens Mea dat er een goede communicatie is, maar ook dat er goed geluisterd wordt naar de naasten. Verder is het fijn als hulpverleners weten waarover ze het hebben met betrekking tot de naaste en de situatie. En natuurlijk, en dat is bijna een open deur: doe wat je belooft en bel bijvoorbeeld terug als je zegt dat te zullen doen. Maar het gaat vooral om gekend worden. Widel beaamt dit volmondig. Neem als hulpverlener zelf het initiatief voor contact met de naasten en begin daar al mee in de intake. Het is een zware situatie waar zij het hoofd aan moeten bieden, dus aandacht daarvoor is belangrijk. De familie-ervaringsdeskundige kan daar een goede rol bij spelen. Immers, zij weten waarover het gaat, dat voegt toch een extra dimensie in het contact toe, zo stellen beide gesprekspartners.

Tot slot wordt het belang van lotgenotencontact nog genoemd. Hoewel naasten daar aanvankelijk wel tegenop kunnen zien, blijkt dat na het eerste begin  de onderlinge steun en adviezen enorm helpend zijn. Het gesprek wordt beĆ«indigd met de wens dat naasten bij elkaar en Ypsilon, maar zeker ook bij hulpverlening terecht kunnen. Zij verdienen alle steun die er is!

Benieuwd geworden naar het gesprek? Klik hier en beluister het nu. Alle Psychose Awareness Talks zijn ook hier te bekijken.

0  reacties

Cookie-instellingen