Permanente drop-out VIP is beperkt

03-01-2020 206 keer bekeken 0 reacties

Een deel van het succes van Vroege Interventie bij Psychose is gelegen in het in behandeling houden van jongvolwassenen. Toch blijkt uit onderzoek dat ongeveer een derde van de VIP-cliënten afhaakt (drop-out).

Vroege Interventie bij Psychose (VIP) is meer dan 20 jaar geleden ontwikkeld op grond van de evidentie dat er een duidelijk verband is tussen de duur van de onbehandelde psychose en slechtere uitkomsten. In een Australische studie werd onderzocht welke factoren van invloed zijn op de drop-out en op het (eventueel) weer bij de behandeling aanhaken.

Het bleek dat meer dan de helft van de cliënten in het onderzoek gedurende hun behandelduur ten minste eenmaal was afgehaakt. Van deze drop-out-groep had 42,9% één drop-out periode, de rest meerdere. Het overgrote deel van de drop-out groep (85,5%) verbond zich daarna weer met de behandeling.

De belangrijkste significante voorspellers voor drop-out waren: 1. Bij het begin van de behandeling geen werk hebben en opleiding of training volgen; 2. Gebruik van cannabis; 3. Geen familielid met een psychose tot in de tweede verwantschapsgraad hebben. Er werden geen significante voorspellers gevonden voor het weer bij de behandeling aanhaken.  

Lees hier de samenvatting.

Kim DJ, Brown E, Reynolds S, Geros H, Sizer H, Tindall R, McGorry P, O'Donoghue B. (2019). The rates and determinants of disengagement and subsequent re-engagement in young people with first-episode psychosis. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol. Aug; 54(8): 945-953.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen