Interventie met cognitieve therapie tegen stigma is haalbaar bij opgenomen patiënten

25-02-2019 110 keer bekeken 0 reacties

In een Britse studie werd onderzocht of het mogelijk is een korte, speciaal ontwikkelde interventie gericht op de vermindering van persoonlijk stigma te geven aan personen die acuut zijn opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis met een schizofreniespectrum-diagnose.

Bij persoonlijk stigma kunnen drie subcategorieën onderscheiden: zelfstigma, ervaren stigma en verwacht stigma. Bij deze studie werd gekeken naar mogelijkheden op persoonlijk stigma te verminderen bij personen die acuut zijn opgenomen. Gemiddeld worden mensen in Engeland tussen de twee en drie weken in een psychiatrische ziekenhuizen opgenomen. Daarom moet de interventie kort zijn. De speciaal ontwikkelde interventie was een korte Cognitieve Gedragstherapeutische interventie (CGT-sessie).

Het bleek dat zowel het onderzoeksproces als de interventies haalbaar en acceptabel waren. Uit de uitkomsten bleek dat bij beide groepen het zelfstigma iets was verminderd, maar er waren geen verschillen in de effecten van beide interventies.

Lees hier de samenvatting.

Wood L, Byrne R, Enache G, Morrison AP. (2018). A brief cognitive therapy intervention for internalised stigma in acute inpatients who experience psychosis: A feasibility randomised controlled trial. Psychiatry Res. 2018 Apr;262:303-310.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen