Ziekte-inzicht van autochtone Noren en immigranten uit Azië en Afrika

18-02-2019 190 keer bekeken 0 reacties

Gebrek aan ziekte-inzicht komt vaak voor bij personen met een psychotische stoornis. Sociaal-culturele factoren kunnen invloed hebben op het herkennen van psychotische symptomen en op de opvattingen omtrent de behandeling van een psychose.

In een Noorse studie werd onderzocht of immigranten uit Azië en Afrika met een EPE in vergelijking met de referentiegroep (Noorse Europeanen met een EPE) een ander klinisch ziekte-inzicht en andere opvattingen over psychoses hadden. De immigrantengroep bestond voor 50% uit eerste generatie immigranten (dus in het buitenland geboren).

Het bleek dat de gemiddelde inzichtscores van beide groepen ongeveer gelijk waren, maar onder het cut-off punt voor ‘goed inzicht’ bleven. Daarbij waren er geen significante verschillen tussen eerste en tweede generatie immigranten. Elders waren er echter duidelijke verschillen.

De eerste generatie immigranten had een significant andere opvatting over een psychose dan de tweede generatie en de Europeanen. Immigranten uit Azië hadden significant vaker andere verklaringen voor de beschreven symptomen dan ze aan een psychose toe te schrijven. De Aziaten geloofden ook veel minder vaak dan de andere twee groepen dat opnames of psychiaters nuttig zijn voor de behandeling van psychoses. Dit pleit voor meer cultuurspecifieke voorlichting over psychoses.

Lees hier de samenvatting.

Berg AO, Barrett EA, Nerhus M, Büchman C, Simonsen C, Faerden A, Andreassen OA, Melle I. (2018). Psychosis: clinical insight and beliefs in immigrants in their first episode. Early Interv Psychiatry. 2018 Apr;12(2):185-192.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen