AVATAR-therapie effectief voor verminderen van auditieve verbale hallucinaties

04-02-2019 50 keer bekeken 0 reacties

Ongeveer 25% van de mensen met schizofrenie die antipsychotica gebruiken, blijven last houden van auditieve verbale hallucinaties (stemmen horen), die meestal kleinerend en bedreigend zijn. De AVATAR-therapie is een nieuwe benadering.

Daarin gaan met gebruikmaking van principes uit de cognitieve gedragstherapie mensen die stemmen horen een dialoog aan met een digitale representatie (avatar) van de veronderstelde vervolger, die vertolkt wordt door de therapeut zodat de avatar in zijn reacties steeds minder vijandig kan worden.

In deze Britse studie kregen deelnemers met de diagnose schizofrenie die in de afgelopen 12 maanden voortdurend last hadden van stemmen óf AVATAR-therapie óf ondersteunde psychologische counseling. Er werd gemeten op baseline, na 12 weken en na 24 weken.

De AVATAR-therapie was uitvoerbaar, acceptabel voor de deelnemers en er werden geen negatieve effecten gevonden. De afname van totale scores op de PSYRATS–AH voice frequency en voice distress schalen was na 12 weken significant groter voor de AVATAR-therapie dan bij de controlegroep. AVATAR-therapie is daarmee veelbelovend.

Lees hier de samenvatting of download hier het volledige artikel.

Craig TK, Rus-Calafell M, Ward T, Leff JP, Huckvale M, Howarth E, Emsley R, Garety PA. (2018). AVATAR therapy for auditory verbal hallucinations in people with psychosis: a single-blind, randomised controlled trial. Lancet Psychiatry. 2018 Jan;5(1):31-40.

0  reacties