Factoren voor cannabisgebruik bij vroege psychose

21-01-2019 183 keer bekeken 0 reacties

In een vervolg op eerder onderzoek deed een Amerikaans-Mexicaanse groep onderzoek naar demografische-, sociale- en omgevingsfactoren die voorspellende waarde hebben voor cannabisgebruik bij vroege psychose.

In dit onderzoek werden demografische-, sociale- en omgevingsfactoren gezocht die de drie genoemde variabelen zouden kunnen voorspellen. Alle deelnemers hadden schizofrenie, een schizo-affectieve stoornis of een andere psychotische stoornis. Een vroeg gebruik van cannabis werd geassocieerd met slechte schoolprestaties op de basisschool (6 tot 11 jaar).

De factoren die een voorspellende waarde hadden voor een hoog cumulatief cannabisgebruik in de premorbide fase van personen die een eerste psychose hebben meegemaakt waren het mannelijk geslacht, goed sociaal functioneren, de leeftijd waarop eerste sigaret werd gerookt en traumatische ervaringen in de kindertijd.

Lees hier de samenvatting.

Pauselli L, Birnbaum ML, Vázquez Jaime BP, Paolini E, Kelley ME, Broussard B, Compton MT. (2018). Demographic and socioenvironmental predictors of premorbid marijuana use among patients with first-episode psychosis. Schizophr Res. 2018 Jan 31. pii: S0920-9964(18)30042-2.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen