Groot risico op metabool syndroom bij vroege psychose

14-01-2019 349 keer bekeken 0 reacties

In een Spaanse studie werd het metabool profiel van een groep patiënten met een vroege psychose (EPE) vergeleken met dat van een gezonde controlegroep, werd gekeken hoe dat profiel zich in twee jaar tijd ontwikkelde en welke factoren van invloed zijn op de veranderingen in de metabole status.

Een metabool syndroom is geen ziekte, maar een complex van met elkaar samenhangende (metabole) risicofactoren voor diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Al op baseline bleek de EPE-groep, die (nog) niet of nog maar heel recent psychofarmaca nam, statistisch significant hogere waardes te hebben dan de controlegroep op totale en LDL-cholesterol én lager HDL-cholesterol. Na 2 jaar had de EPE-groep in vergelijking met de controlegroep hogere gemiddelde waardes voor glucose, triglyceriden, diastolische bloeddruk én lager HDL-cholesterol plus ook nog een hoger lichaamsgewicht, hogere BMI en grotere middelomtrek. Vanaf het begin had de EPE-groep dus al een apart metabool profiel dat in de loop van twee jaar verslechterde tot hogere percentages voor obesitas en voor het metabool syndroom.

Risicofactoren voor deze verslechtering zijn: mannelijk geslacht, affectieve psychose, zeer vroege eerste psychose en polytherapie met antipsychotica. Patiënten die op baseline geen psychofarmaca gebruikten hadden minder risico op diabetes en het metabool syndroom.

Lees hier de samenvatting.

Bioque M, García-Portilla MAP, García-Rizo C, Cabrera B, Lobo A, González-Pinto A, Díaz-Caneja CM, Corripio I, Vieta E, Castro-Fornieles J, Bobes J, Gutiérrez-Fraile M, Rodriguez-Jimenez R, Mezquida G, Llerena A, Saiz-Ruiz J, Bernardo M; PEPs GROUP (2018). Evolution of metabolic risk factors over a two-year period in a cohort of first episodes of psychosis. Schizophr Res. 2018 Mar;193:188-196.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen