Positief ervaren veranderingen bij vroege psychose

19-11-2018 500 keer bekeken 0 reacties

Bij een vroege psychose is de meeste aandacht gericht op de negatieve gevolgen ervan. Toch zijn er ook fenomenen bekend als posttraumatische groei of stress-gerelateerde groei, waarbij men zich na de psychose sterker of positiever in het leven voelt staan.

Lijden is een kernervaring bij een vroege psychose en de meeste aandacht is dan ook gericht op de negatieve gevolgen ervan. Daarom is weinig bekend of en hoe mensen positieve veranderingen ervaren na een psychose. Toch zijn er uit de literatuur fenomenen bekend als posttraumatische groei of stress-gerelateerde groei, waarbij men zich na ‘negatieve’ ervaringen sterker of positiever in het leven voelt staan.

In deze Canadese systematische review werd voor het eerst gepoogd om in de bestaande evidentie op zoek te gaan naar ervaringen van positieve veranderingen als gevolg van vroege psychose. De synthese werd uitgevoerd op kwalitatieve, kwantitatieve en mixed-method studies.

Er werden drie thema’s gevonden die aangeven op welke wijze cliënten en hun familie en vrienden positieve veranderingen na een vroege psychose beleven. Vroege psychose kan tot positieve veranderingen op het individuele niveau leiden, zoals meer zelfinzicht en gevoel sterker in het leven te staan. Vaak worden ook positieve veranderingen op interpersoonlijk niveau ervaren zoals verbeterde relaties met anderen. Soms worden ook positieve veranderingen op het religieuze en spirituele niveau ervaren.

Ook werden er vier factoren gevonden die zo’n verandering ondersteunen. De positieve veranderingen worden vergemakkelijkt door persoonlijke (bijv. motivatie), sociale (bijv. steun uit familie) en religieuze factoren, naast aspecten van de GGz-hulpverlening, zoals deelname aan activiteiten en ondersteuning van herstel en hoop.

Het verband tussen positieve veranderingen en herstel is in de praktijk fluïde.

Lees hier de samenvatting.

Jordan et al_ G, MacDonald K, Pope MA, Schorr E, Malla AK, Iyer SN. (2017). Positive Changes Experienced After a First Episode of Psychosis: A Systematic Review. Psychiatr Serv. 2018, 69 (1):84-99. Epub 2017 Nov 1.

 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen