Jongere zussen ervaren meer verzorgende last ten opzichte van broer of zus met vroege psychose

04-09-2018 2637 keer bekeken 0 reacties

Deze Australische studie onderzocht de impact op de broers en zussen van jongeren met een vroege psychose. Tot nu toe werd alleen onderzocht hoe de ouders of verzorgers van de adolescent met een vroege psychose daarmee omgaan. Die impact blijkt sterk te verschillen.

Gevraagd werd naar de beoordeling van:

  • veranderingen in hun verzorgende rol, gemeten met de Experience of Caregiving Inventory (ECI),
  • de kwaliteit van de relatie met de broer of zus volgens met de Adult Sibling Relationship Questionnaire (ASRQ) en
  • de kwaliteit van leven met de World Health Organisation Quality of Life Scale – Bref (WHOQoL-Bref).

Er werd onderscheid gemaakt tussen oudere broer (26,8%), jongere broer (24,8%), oudere zus (28%) en jongere zus (20,4%). ‘Veel last ervaren’ werd geassocieerd met mindere warme gevoelens koesteren en meer conflict en rivaliteit voelen ten opzichte van de broer of zus met een vroege psychose.

Het bleek dat oudere broers de laagste scores hadden voor negatieve ervaringen met verzorgen ten aanzien van de broer of zus met een psychose.  Jongere zussen ervoeren juist de zwaarste last.

Als de broer of zus met een vroege psychose een suïcidepoging had gedaan of fysiek gewelddadig was geweest, ervoeren de broers en zussen een hoge verzorgende last. Of zij al dan niet in hetzelfde huis woonden had daarop geen invloed.

Jongere zussen ervoeren echter zowel de meeste last als de meest positieve ervaringen. Jongere broers rapporteerden juist de minst positieve ervaringen.

Lees hier de samenvatting.

Bowman S, Alvarez-Jimenez M, Wade D, Howie L, McGorry P. (2017). The Positive and Negative Experiences of Caregiving for Siblings of Young People with First Episode Psychosis. Front Psychol. 2017 May 23;8:730

Download volledig artikel

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen