Verband tussen overgewicht en seksuele disfuncties bij mannen met een vroege psychose

04-09-2018 727 keer bekeken 0 reacties

Bij mannen met een vroege psychose blijkt er een significant verband te zijn tussen toegenomen overgewicht en taille-heupverhouding enerzijds en seksuele disfuncties anderzijds. Bij vrouwen werd dit verband niet vastgesteld.

In de algemene bevolking was er al een associatie tussen seksuele disfuncties enerzijds en overgewicht en obesitas anderzijds vastgesteld. Bij personen met psychotische stoornissen komen seksuele disfuncties veel voor, maar het was nog onbekend of er een verband is met overgewicht.

In een Engelse studie werd bij mannen en vrouwen met een vroege psychose de associatie onderzocht tussen seksuele disfuncties en obesitas. Seksuele disfuncties werden gemeten met de Sexual Function Questionnaire (SFQ); hoe hoger de score des te meer seksuele problemen.

Verder werden afgenomen:

·         de Positive and Negative Syndrome Scale (PANSS),

·         de Calgary Depression Score (CDS) en

·         de Cannabis Experience Questionnaire modified version.

In het laboratorium werden vastgesteld: testosteron- en leptine(“hongerhormoon”)-niveaus in het lichaam (bij mannen) en werden verder opgemeten: gewicht, BMI, lengte en taille-heupverhouding.

Er bleek sprake van seksuele disfunctie bij 59% van de mannen (vooral problemen met orgasmen) en 67,3% van de vrouwen (vooral verminderd libido en verminderde opwinding.

Bij de mannen werden de hogere SFQ-scores significant geassocieerd met een hogere BMI, hogere leptineniveaus, een grotere taille-heupverhouding en lagere testosteronniveaus. Deze associaties bleven bestaan als er gecorrigeerd werd op het gebruik van antipsychotica. Leptine- en testosteronniveaus hebben dus een voorspellende waarde voor seksuele problemen bij mannen.

Bij de vrouwen werden er geen associaties tussen SFQ-scores en genoemde factoren gevonden.

Lees hier de gehele samenvatting.

Theleritis C, Bonaccorso S, Habib N, Stahl D, Gaughran F, Vitoratou S, Atakan Z, Kolliakou A, Gardner Sood P, Dazzan P, Marques TR, McGuire P, Greenwood K, Eberhard J, Breedvelt J, Ferracuti S, Di Forti M, Murray RM, Smith S. (2017). Sexual dysfunction and central obesity in patients with first episode psychosis. Eur Psychiatry. 2017 May;42:1-7

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen