Open Dialogue ook in VS haalbaar

25-06-2018 421 keer bekeken 0 reacties

Open Dialogue (OD) is in Finland ontwikkeld en omvat zowel het organiseren van een behandelsysteem als een vorm van therapeutische gespreksvoering binnen dat systeem.

De behandeling wordt in de omgeving van de cliënt, meestal een jongere met psychotische symptomen, aangeboden. Het hele sociale netwerk is betrokken bij de shared decision making van alle aspecten van de zorg en de behandeling. Er wordt naar gestreefd om de netwerk bijeenkomst binnen 24 uur na de eerste oproep voor hulp bij een crisis te laten plaatsvinden.

In deze studie werd voor het eerst bekeken of OD, in een enigszins aangepaste vorm, ook in de VS haalbaar en effectief is. De OD werd een jaar lang door speciaal opgeleide hulpverleners aangeboden. Om de haalbaarheid te testen werden interviews met deelnemers en hulpverleners gevoerd.

De netwerk bijeenkomsten werden succesvol geïmplementeerd en geïntegreerd in het klinische programma. De cliënten bleven naar de bijeenkomsten komen en bleven betrokken. De cliëntensatisfactie en perceptie van shared decision making waren groot. De cliënten en de familieleden stelden de openheid en de transparantie zeer op prijs. De klinische uitkomsten waren over het algemeen positief: significante positieve verandering in symptomen, functioneren en zorgbehoefte. OD is in de VS haalbaar, hoewel de kosten niet vergoed worden in het huidige stelsel en de speciale training van de hulpverleners ook duur is.

Lees hier de hele samenvatting.

Gordon, C., Gidugu, V., Rogers, E.S., DeRonck, J., & Ziedonis, D. 2016. Adapting Open Dialogue for Early-Onset Psychosis Into the U.S. Health Care Environment: A Feasibility Study. Psychiatr Serv, 67, (11) 1166-1168.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen