Opvattingen over oorzaak psychose belangrijk voor engagement

25-04-2018 195 keer bekeken 0 reacties

Circa 30% van de GGzpatiënten voelt zich niet betrokken bij de eigen behandeling en trekt zich na verloop van tijd terug. Personen met een vroege psychose blijven eerder betrokken bij de behandeling als ze denken dat psychische stoornissen worden veroorzaakt door sociale stress of vreemde gedachten.

Terugtrekken uit de behandeling (disengagement) speelt sterk bij personen met EPE. In dit onderzoek bij een groep personen met een eerste psychose die in een periode van twee jaar instroomden bij een Vroege Interventie behandeling, werd onderzocht welke factoren betrokkenheid (engagement) bij de behandeling bepalen.

Uit de analyse bleek dat personen met een lagere opleiding geassocieerd werden met hogere engagement scores. Significante voorspellers van engagement bleken de opvattingen te zijn dat psychische problemen worden veroorzaakt door sociale stress en/of vreemde gedachten. Voor alle andere mogelijke verklaringsmodellen voor het ontstaan van psychische stoornissen werden geen verbanden gevonden met betrokken blijven bij de behandeling.

Er werd wel een significant verband gevonden tussen de Duur van de Onbehandelde Ziekte (als die langer was dan 1220 dagen) en hogere engagement scores. Dit verband werd niet gevonden voor de Duur van de Onbehandelde Psychose. Er werden geen verbanden gevonden tussen engagement scores en etniciteit, geslacht, leeftijd en sociaaleconomische factoren. 

Casey, D., Brown, L., Gajwani, R., Islam, Z., Jasani, R., Parsons, H., Tah, P., Birchwood, M., & Singh, S.P. (2016). Predictors of engagement in first-episode psychosis. Schizophr Res, 175, (1-3) 204-208.
 

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen