Met een stralende lach

439 keer bekeken 0 reacties

Yvonne de Jong werkt als klinisch psycholoog vanuit Youz in het VIP-team Zuid Rotterdam. Zij doet promotieonderzoek naar psychotische ervaringen bij kinderen van 12-17 jaar en is commissielid van het Netwerk Vroege Psychose. 

Met een stralende lach kijken we elkaar aan. Wat leuk je weer te zien! Dat vindt hij ook en we zeggen elkaar hartelijk gedag. Bas komt een jaar na dato vertellen hoe het met hem gaat. We hebben vijf jaar intensief samen gewerkt en een jaar terug ging hij zonder ons verder.

We weten nog goed het moment dat we elkaar leerden kennen. Hij keek strak naar beneden en zijn ouders en broer zaten bezorgd om hem heen. In individueel contact leerde hij meer woorden geven aan zijn emoties en ervaringen. De stemmen maakten het hem lastig, zeiden dat hij zelfmoord moest plegen. Hij voelde zich opgejaagd, achtervolgd wellicht en was licht ontvlambaar. Samen met zijn familie werkten we hard om hem op het juiste spoor te krijgen.

Na een betere periode volgde weer een opname en ook daarna kwam het weer terug. Hij zat toen met zijn rug naar zijn familie met zijn capuchon over zijn hoofd. Ik legde mijn hand op zijn arm en vroeg: “Is het er weer?”. En hij barstte in huilen uit. Iets wat niet zijn favoriete bezigheid was, maar we waren blij dat het eruit was.

Ondanks de drukte in zijn hoofd en de algehele moeheid, wilde hij toch EMDR (1), want hij kende het effect. Te moe om nog op zijn benen te staan, zetten we hem in de auto van zijn moeder. Wat wilde hij graag en wat werkte hij hard in de CGT-p(2)! En het is gelukt! Soms piepte de onrust op in het afgelopen jaar, maar hij weet hoe bij te sturen, soms op aansturen van zijn familie en in ieder geval met hun steun.

Hij heeft een baan, een rijbewijs, heeft zijn propedeuse en tweede jaar behaald, een eigen huis, een vaste vriendin en vaste vrienden. Hij slikt nog een snufje medicatie wat hem helpt onder de drempel te blijven. En natuurlijk biedt het leven tegenslagen, maar hij surft op de golven!

Ik rijd tevreden glimlachend naar huis. Wat heb ik toch een ontzettend leuke en dankbare baan!

Ps 1. Deze blog is met toestemming van de jongere geplaatst. Zijn boodschap; hulp vragen werkt! Ook bij psychose!

Ps 2. De naam Bas is gefingeerd.

(1) EMDR = Eye Movement and Desensitization Therapy, een therapie die wordt ingezet als traumabehandeling

(2) CGT-p = Cognitieve GedragsTherapie bij psychose, een vorm van therapie waarbij je samen de klachten gaat onderzoeken om de lijdenslast te verlichten en tevens andere problemen behandelt zoals trauma, slaapproblemen, omgaan met stress, zelfbeeld en zingeving.

0  reacties

Cookie-instellingen