Widel van Son: Rijgeschiktheid bij Psychose

1412 keer bekeken 0 reacties

Widel van Son is Klinisch psycholoog/cognitief gedragstherapeut FACT-team GGZ Oostbrabanten en voorzitter van de werkgroep Rijgeschiktheid bij Psychose. 

Eindelijk is ie er, de Adviesnota Herziening Rijgeschiktheid bij Psychose.

In 2016 zijn we met een enthousiast clubje begonnen aan het schrijven hiervan begonnen, vanuit de overtuiging dat de regeling zo snel mogelijk aangepast zou moeten worden. Een aanpassing bleek toen al in de maak, de tijd dat iemand psychosevrij moest zijn werd verkort: van twee jaar naar een half jaar.

Maar ook dat was natuurlijk veel te lang voor iemand die na een crisis snel opknapt en de auto nodig heeft voor werk en contacten, om weer mee te kunnen doen in de maatschappij.  

Het heeft allemaal veel en veel langer geduurd dan we ooit hadden kunnen denken, maar wat zijn we in de tussentijd veel wijzer geworden, en wat is het een mooi advies geworden aan de minister!

Uiteindelijk is het niet alleen een degelijk onderbouwd verhaal, maar vooral een pleidooi om het VN-verdrag van de rechten van mensen met een handicap te borgen. Dit is in 2016 door Nederland geratificeerd, nu de regelgeving nog. We hopen als werkgroep dat er mensen met een psychotische kwetsbaarheid zijn die genoeg energie en weerbaarheid hebben om een proefproces te beginnen om een precedent te scheppen. Iedereen heeft recht op gelijkwaardige deelname aan de maatschappij, onze adviesnota wil dit ondersteunen door een handreiking te bieden voor genuanceerde beoordeling door keuringsartsen. Omdat een genuanceerd oordeel extra tijd kost bleek een haalbaarheidsanalyse nodig, nu is dat groene licht gegeven n kunnen we verder.

Hoe dan ook, het advies zal door de minister aan de Gezondheidsraad worden voorgelegd, en zal het nog een tijd moeten duren voor het in de regelgeving wordt vertaald. Maar we zijn een stap verder, en ik ben trots op het resultaat. Het sluit aan bij de tijdgeest van gelijke rechten en een meer individuele inschatting, in plaats van kijken naar beperkingen als gevolg van een DSM5-classificatie. En het geeft daarmee ruimte voor een beter herstel!

0  reacties

0  reacties

Cookie-instellingen