Evelyn Wannet: Werken werkt!

3154 keer bekeken 0 reacties

Evelyn Wannet is mededirecteur/eigenaar van Twomorrow. Na haar academische opleiding begon Evelyn bij een ICT multinational, waar ze de mix van menselijke maat en maatschappelijke relevantie miste. Daarom koos ze voor de GGz, met de ambitie om meer cliënten de weg naar betaald werk te laten bewandelen.

Kent u de strip van Peter de Wit over de cynische psychiater dr. Sigmund. Ik lees momenteel in De Sigmund Almanak over de psychologie van de koude grond en kan niet anders dan deze van harte bij u aanbevelen. Het werpt een humoristisch en ontnuchterd perspectief op de wereld van de GGZ. Een citaat uit hoofdstuk 4 Spreekwoorden over werk en geld:

Net zoals u ontleen ik een veel te groot deel van mijn identiteit aan mijn werk. En de patiënt tegenover mij wordt volledig in beslag genomen door zijn of haar stoornis. Voor ons beiden is het een volle dagtaak en dat houdt ons van de straat. Aan het eind van mijn werkdag ben ik moe, maar voldaan van het behandelen en factureren. Mijn patiënten zijn uitgeput en wanhopig van het piekeren en mijn behandeling. Morgen weer een dag”.  

En waarom wil ik dit nu juist bij u onder de aandacht brengen? Afgelopen week moest ik eraan denken in gesprek met Jaap van Weeghel en Jeanne Nitsche van Kenniscentrum Phrenos. Zij waren op bezoek bij ons in Apeldoorn. Jaap vertelde over de belangrijkste aanbevelingen ten aanzien van een veldraadpleging onder Nederlandse experts over het voorkomen van stagnatie bij herstel en chroniciteit bij patiënten in de GGZ.

De belangrijkste conclusie is dat GGZ-patiënten in een vroeg stadium al zorg op meerdere levensgebieden moeten krijgen om vergaande afhankelijkheid van integrale zorg in een later stadium te voorkomen. Specifiek worden het voorkomen van het verlies van werk, relaties en beëindiging van studie genoemd. En laat dit nou precies zijn wat wij middels 2 projecten in de Achterhoek en regio Apeldoorn doen, middels een intake Werk & Inkomen als structureel onderdeel van de ggz-intake.

Ik word er blij van als praktijk en theorie zo naadloos op elkaar aansluiten. Omdat we weten dat werken werkt! Omdat werken inkomen genereert en nog zoveel meer dan dat. Omdat werken gaat over sociale relaties, over (zelf)waardering en voldoening. Over herstel en gezondheidswinst. En het houdt ons letterlijk van de straat.

Of zoals dr. Sigmund het formuleert: De blik op oneindig deksels op jampotten schroeven, tomaten plukken of pakjes rondbrengen zorgt ervoor dat je geen tijd hebt om te piekeren. En dat is goed voor de mens.  

Mee eens?

Cookie-instellingen