Licht verstandelijke beperking en EPA

In dit themanetwerk zetten wij ons in om bij de zorg voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening meer aandacht te besteden aan het diagnosticeren van een licht verstandelijke beperking.

Binnen de EPA-groep zijn er aanwijzingen dat er bij 4 van de 10 cliënten sprake is van zo’n licht verstandelijke beperking. Bij 2 van de 3 was dit niet bekend, daarom is de zorg vaak onvoldoende afgestemd op de vraag en mogelijkheden van de cliënt.

Landkaart aanbod en experts LVB en EPAIn december 2019 publiceerde het themanetwerk haar Jaarplan

Het themanetwerk brengt in een landkaart aanbod en contactgegevens van experts op het gebied van licht verstandelijke beperking en EPA in beeld. Klik op de kaart voor de inventarisatie.

Boegbeeld

Jeanet Nieuwenhuis is boegbeeld van het themanetwerk. Zij is tevens onderzoeker en psychiater bij VGGNet en lid van de raad van advies voor de GGZ bij het Landelijk Kenniscentrum LVB. 

 
Jeanet Nieuwenhuis in haar vlog: 'Uit ons onderzoek blijkt dat bij 4 van de 10 patiënten met EPA sprake is van zwakbegaafdheid of een lvb. Daar moeten we in onze behandeling rekening mee houden omdat ook voor deze groep volledig maatschappelijk en persoonlijk herstel mogelijk is.' 

Bekijk de vlog van Jeanet Nieuwenhuis.

 

 

Vlogs & video's

Documenten

Publicaties

Onderzoeken

Contact

Wil je meer informatie over dit themanetwerk, of wil je lid worden?

Werkplaats

Cookie-instellingen