NECT: aan de slag om zelfstigma te overwinnen

13-12-2017 1350 keer bekeken 0 reacties

Zelfstigma speelt een belangrijke rol bij negatieve veranderingen in de identiteit van mensen met ernstige psychische aandoeningen. Narrative Enhancement and Cognitive Therapy (NECT), combineert psycho-educatie, cognitieve gedragstherapie en narratieve uitgangspunten in een groepsbehanding.

Er zijn aanwijzingen dat ongeveer een derde van de mensen met ernstige psychische aandoeningen een verhoogde mate van zelfstigma vertonen. Het blijkt dat dit zowel de objectieve als de subjectieve aspecten van herstel in gevaar kan brengen. Echter, ondanks aanzienlijk bewijs voor de gevolgen van zelfstigma, is er slechts weinig bekend over goede behandelinterventies hiervoor.

Yanos et al. (2011) bespreken de ontwikkeling van een nieuwe groepsbenadering voor de behandeling van zelfstigma. Deze groepsinterventie, Narrative Enhancement and Cognitive Therapy (NECT), combineert drie centrale therapeutische benaderingen: psycho-educatie, cognitieve herstructurering gericht op het aanleren van vaardigheden om negatieve opvattingen over het zelf te vervangen, en elementen van psychotherapie die gericht zijn op verbetering van iemands vermogen om het eigen levensverhaal te vertellen. NECT werkt vanuit een groepsbenadering, omdat de groep een aantal opmerkelijke voordelen heeft voor deelnemers op het gebied van feedback en ondersteuning door lotgenoten. Er is een gebruiksvriendelijke handleiding die eenvoudig kan worden geïmplementeerd.

Lees hier voor het gehele artikel en klik hier voor de handleiding.

Yanos, P.T., Roe, D. & Lysaker, P.H. (2011). Narrative Enhancement and Cognitive Therapy: A New Group-Based Treatment for Internalized Stigma Among Persons with Severe Mental Illness. International Journal of Group Psychotherapy, 61 (4).

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen