Taalgebruik heeft geen invloed op stigmatiserende houding van hulpverleners

Eric van den Bosch 18-12-2020 44 keer bekeken 0 reacties

Stigma is een van de belangrijkste belemmerende factoren voor herstel bij personen met psychische problemen of middelenverslaving. Taalgebruik heeft mogelijk invloed op de stigmatiserende houding en het gedrag. Het kan uitmaken of iemand wordt aangeduid als ‘een schizofreen’ of als ‘een persoon met schizofrenie’.

In een Nederlands empirisch vignette-onderzoek werd onderzocht of er een verband is tussen de verschillende wijzen waarop gerefereerd wordt aan personen met psychische problemen of middelenverslaving en stigmatiserende houdingen bij hulpverleners.

Er werden vignetten van vier stoornissen beschreven: drugsverslaving, alcoholverslaving, depressie en schizofrenie. Van elk vignet werden de problemen van de persoon in vier verschillende taalstijlen beschreven: stoornis-eerst (alcoholist); persoon-eerst (heeft een alcoholverslaving); slachtoffer-taal (lijdt aan een alcoholverslaving) of herstel-taal (is in herstel van een alcoholverslaving). Iedere deelnemer kreeg vignetten van de vier stoornissen in één taalstijl. Daarna werd een vragenlijst met 24 items afgenomen.

Uit de analyses werden bij de hulpverleners geen significante verschillen gevonden tussen de verschillende taalstijlen enerzijds en oordelen over ervaren sociale dreiging en onvoorspelbaarheid, het toekennen van schuld of controle of verwachtingen met betrekking tot herstel of mate van discriminatie ten aanzien van personen met psychische problemen of middelenverslaving anderzijds.

Aandacht voor taalgebruik is derhalve niet de meest effectieve ingang om stigma bij hulpverleners aan te pakken. Er is overigens wel consensus om geen stoornis-eerst omschrijvingen te gebruiken.

Lees hier de samenvatting of lees hier het hele onderzoek.

Martinelli et al. (2020). Language and stigmatization of individuals with mental health problems or substance addiction in the Netherlands: An experimental vignette study. Health Soc Care Community. 2020 Sep;28(5):1504-1513.

 

 

0  reacties

Cookie-instellingen