Ervaren stigma vermindert in sociale onderneming

Eric van den Bosch February 22, 2019 75 keer bekeken 0 comments

Het is algemeen bekend dat mensen met ernstige psychische aandoeningen moeilijk werk kunnen vinden o.a. door publiek en ervaren stigma. In een Italiaanse studie werd onderzocht of deze mensen werkzaam bij een sociale onderneming na verloop van tijd minder stigma ervaren.

Een sociale onderneming is een onderneming waarvan de primaire doelstelling is om maatschappelijke impact te bereiken in plaats van het genereren van winst voor eigenaren en aandeelhouders. In Italië, Frankrijk en het VK zijn de sociale ondernemingen in een aparte wettelijke rechtsvorm geregeld. In Nederland (nog) niet.

Het bleek dat na 1 jaar werken in een sociale onderneming de sociale werkvaardigheden van de deelnemers waren toegenomen. Hierdoor nam de perceptie van een hogere productiviteit toe en als gevolg daarvan nam de ervaren discriminatie en het ervaren stigma af. Werken bij een sociale onderneming kan bijdragen aan een verbetering van de sociale inclusie van mensen met ernstige psychische aandoeningen.

Lees hier de volledige samenvatting.

Villotti P, Zaniboni S, Corbière M, Guay S, Fraccaroli F. (2018). Reducing perceived stigma: Work integration of people with severe mental disorders in Italian social enterprise. Psychiatr Rehabil J. Jun;41(2):125-134. 

0  Comments