Kwalitatieve monitor nieuwe stijl: in 1 keer de breedte én de diepte in

04-09-2019

We hebben de collegiale werkbezoeken vanuit Herstel voor Iedereen in een nieuw jasje gestoken. De FAT en MoVIT smelten samen tot 1uitwisseling nieuwe stijl waarbij we zowel de breedte als de diepte in gaan.

In het nieuwe format hebben we de 2 werkvormen tot 1 jaarlijkse sessie ineengeschoven. Op 1 dag komen zowel de breedte van het actieplan als de verdieping op een onderdeel daarvan (thema) aan bod. Het verslag van de uitkomsten van de bijeenkomst leggen we al tijdens de bijeenkomst.

Het belangrijkste voordeel van deze nieuwe vorm van collegiaal leren is de geringere tijdinvestering. Het ‘kritisch kijkje in elkaars keuken’ blijft echter overeind en het monitoringteam heeft er alle vertrouwen in dat ook deze nieuwe vorm gelegenheid voor reflectie, groei en inspiratie biedt.

Van 2 naar 1
In de afgelopen anderhalf jaar deelden de HvI-instellingen ervaringen, inzichten en ideeën in een georganiseerde collegiale uitwisseling: de FAT en de MoVIT. Bij het Feedback Actieplan in Triade (FAT) stond daarbij telkens het actieplan van 1 instelling centraal. Vanuit verschillende invalshoeken bekeek het triadisch team van een collega instelling het actieplan. In MoVIT stelden teams van 2 instellingen samen een plan van aanpak rond zelfgekozen thema’s op.

Deelname aan de 2 typen sessies leverde de deelnemende teams veel inspiratie en inzichten op, maar het kostte de deelnemers ook relatief veel tijd, zo hoorde het monitoringteam terug. In de nieuwe vorm houden we de voordelen, maar dan met minder tijdsinvestering.

Start nog dit najaar
In het najaar van 2019 starten de voorbereidingen, waarna de eerste instellingen bij elkaar op bezoek gaan volgens het nieuwe format.

Lees meer over de monitor en verslagen