Derde Psychose Awareness Talk over Open Dialogue

21-05-2020 1702 keer bekeken 0 reacties

Anne Marsman ontving op woensdag 20 mei in de derde Psychose Awareness Talk Dag van Wetter en Stefaan Huyghebaert, beide betrokken bij Open Dialogue en El Camino Bekegem. Een mooi gesprek volgde met twee zeer enthousiaste en gedreven heren.

Dag en Stefaan wonen en werken in Nood-West Vlaanderen, waar Dag hulpverlener in het zorgcircuit psychose is en Stefaan naaste van iemand met psychotische ervaringen. Beiden waren op zoek naar een goede manier om de ideeën en behoeften van mensen met psychosegevoeligheid om te zetten in goede zorg. In Open Dialogue vonden zij het antwoord. Opvallend was, dat bij de kennismaking met Open Dialogue alle teams heel enthousiast werden. Die kracht heeft ertoe geleidt dat er nu breed met deze manier van zorg en ondersteuning gewerkt wordt.

Open Dialogue, zo vertellen Dag en Stefaan, is een methode die in Finland is ontwikkeld en inmiddels internationaal veelvuldig wordt uitgevoerd. Aarhus in Denemarken is een lichtend voorbeeld voor Dag: “Daar wordt deze visie en methode breed toegepast, ook in het sociale systeem op het gebied van wonen, onderwijs, enz.” Het kernprincipe van de methode is zorgverlening binnen het sociale netwerk, waarbij niet zozeer gepraat wordt over de aandoening en problemen, maar waar men elkaar spreekt over het leven. Het gaat om ontmoetingen van mens tot mens, om het maken van echte verbinding en het samen verder kunnen.

‘Nothing about me without me’ is een belangrijk uitgangspunt. Stefaan vertelt dat bij psychose relaties vaak lastig zijn en wederzijds vertrouwen een flinke klap kan krijgen. Door van meet af aan open het gesprek aan te gaan in triadische netwerken, die de persoon met psychotische ervaringen zelf samenstelt, wordt de vertrouwensrelatie weer opgebouwd. Dag zegt hierop: “Als je mensen echt met elkaar wilt laten spreken, moet je op een andere manier leren luisteren. Open en zonder waardeoordeel. Het is zeker voor hulpverleners nog wel lastig om niet over de eigen expertise te struikelen. Maar als je dat open luisteren centraal stelt worden veel onderwerpen, zoals de inhoud van psychoses, minder beangstigend en confronterend voor de gesprekspartners. Je ziet dan dat juist die zorg voor elkaar heel veel doet. Dat is helend, voor alle partijen.”

Dag is nog steeds verbaasd over hoe goed Open Dialogue werkt, zowel in residentiele als in mobiele situaties. Het gaat om samen te leren begrijpen wat er tijdens een psychose gebeurt, wat iemand nodig heeft en wie daarin kan ondersteunen. “Het mooie is dat we elkaars compagnon zijn. Iedereen is gelijkwaardig”, zo stelt hij. “De ene keer wordt de ene persoon gesteund, de volgende keer de ander, net wat de behoefte is. Daarmee krijgt iedereen de kans iets voor een ander te betekenen. Dat is zo waardevol!”

In El Camino, een inloophuis in Bekegem waar sinds een jaar open kring avonden en andere (online) ontmoetingen met de Open Dialogue methode worden gehouden, is een voorbeeld van hoe je hoop en perspectief kunt bieden. Stefaan: “We organiseren nu ook weekenden, dat groeit organisch. Ik hoop dat we daar in de toekomst ook kort-verblijfmogelijkheden kunnen hebben. Daar is behoefte aan!”

Er is nog veel te leren, zo eindigen beide heren, maar er is geen weg meer terug. “We mogen onszelf nog wel wat meer het vuur aan de schenen leggen”, besluit Dag het gesprek. We wensen hen daar veel succes bij!

Benieuwd geworden naar het gesprek? Klik hier en beluister het nu. Alle Psychose Awareness Talks zijn hier te bekijken.

  • El Camino Bekegem is een ontmoetingsplaats en tijdelijk verblijf voor mensen met een psychosegevoeligheid, hun naasten en hulpverleners. Lees er hier meer over: http://elcaminobekegem.be/
  • Hier kun je meer lezen over het Zorgcircuit Psychose West-Vlaanderen.
  • Open Dialogue is ook in Nederland enorm in opkomst. Daar wordt ervaringsdeskundigheid nadrukkelijk verbonden en heet het Peer-supported Open Dialogue. Lees hier meer daarover.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen