Mea Wuisman: Gelukkig is er de crisislijn van 113 zelfmoord preventie!

Mea Wuisman, orthopedagoge, zet zich als familie-ervaringsdeskundige in voor naasten van mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Klik hier voor meer informatie over Mea.

Hulpvrager:    Ik ben helemal radeloos. Zelfmoordplanne worden steeds concreter De crisisdienst zegt wacht maar to morgen dan heb ke een gespeek

Hulpvrager:     Door al mijmedicijnen in te nemem Wil alleemaar weten of het lukt met al mij pillen

Compleet radeloos begint iemand online een gesprek met mij, vrijwilliger bij de crisislijn van 113 zelfmoord preventie. Mensen die reageren voelen dat vaak als een laatste strohalm. Kijkend naar de taalfouten is de radeloosheid op dat moment groot.

Eenzaam en alleen. Familie die de zelfmoordgedachten niet bespreekbaar durft te maken en een crisisdienst die…? Met andere woorden: de patiënt staat helemaal alleen met zijn angsten en radeloosheid.

En ook u, behandelaar, moet uw patiënt regelmatig alleen laten met zijn radeloosheid. U kunt niet elk moment 24/7 voor hem of haar klaar staan. En de uren dat u er niet bent, zijn meestal de moeilijkste uren: de avonden, de eenzame nachten en de lange weekenden.

En daarom is er 113. Want niemand hoeft radeloos en eenzaam te sterven.

Als vrijwilliger bij 113 kom ik regelmatig in contact met mensen met een psychotische kwetsbaarheid, zoals de jongen uit het citaat hierboven. Samen met veel vrijwilligers, stagiaires en psychologen gaan we met hen in gesprek.

  • We bevragen hun veiligheid.
  • We benoemen de zelfmoordgedachten en
  • We nemen hen die gedachten niet af, maar zoeken samen met hen naar andere mogelijkheden om uit de pijn te komen.
  • We vragen wat ze nodig hebben om de nacht, het weekend door te komen.
  • We werken ernaar toe dat ze contact opnemen met hun behandelaar.
  • En als het passend is gebruik ik ook mijn eigen situatie als familie-ervaringsdeskundige bij Ypsilon en probeer hoop te geven, vertel dat herstel veel geduld nodig heeft.

Hoe liep het gesprek hierboven af?

Hulpvrager:    Ben weer wat rustiger dank je wel en voor de psycholoog maak ik een lijstje

Hulpgever:     Dat is een goed idee van je 

Hulpvrager:    Dank je wel voor je luisterend oor

Hulpgever:     Geen dank, kom gerust weer terug als je het nodig vindt

Hulpvrager:    Doe ik. Bedankt!

Daarom vraag ik uw aandacht voor 113 zelfmoord preventie.  Samen kunnen we ervoor zorgen dat niemand eenzaam en radeloos zelfmoord pleegt.

Denk jij aan zelfmoord? Neem contact op met 113 zelfmoord preventie via www.113.nl.

0  reacties